Hispaania katalaanist välisminister süüdistas Kataloonia iseseisvuslasi totalitarismis

Copy
Hispaania katalaanist välisminister Josep Borrell saabumas esmaspäeval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele Luxembourg'is. 1. novembril saab temast Federica Mogherini asemel EL-i välispoliitikajuht.
Hispaania katalaanist välisminister Josep Borrell saabumas esmaspäeval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele Luxembourg'is. 1. novembril saab temast Federica Mogherini asemel EL-i välispoliitikajuht. Foto: EPA/Scanpix

Hispaania katalaanist välisminister süüdistas teisipäeval Kataloonia iseseisvuslasi totalitaarses käitumises, kuna nad eiravad piirkonna elanikke, kes ei poolda Hispaaniast lahkulöömist.

«Probleemi tuum on selles, et iseseisvusliikumine ignoreerib nende inimeste katalaani identiteeti, kes ei ole lahkulöömise poolt,» ütles Josep Borrell, kellest saab novembris ametisse astuvas Euroopa Komisjonis asepresident ja Euroopa Liidu välispoliitikajuht.

«Kui üks pool välja jätta, saab sellest totalitaarne samm,» ütles Hispaania välisminister. 

Hispaania ülemkohus mõistis esmaspäeval üheksa Kataloonia iseseisvuslaste juhti lahkulöömiskatse ja riigi raha väärkasutamise eest 9-13 aastaks vangi. 

Otsus vallandas üle kogu Kataloonia protestid, mis mõnelgi pool muutusid vägivaldseks.

Kataloonia regionaalvalitsuse juht Quim Torra ütles, et kohtuotsus näitab põlgust katalaani ühiskonna vastu, kes teab, kuidas sellele vastata.

Borrelli sõnul ei valda sugugi mitte kõiki katalaane kohtuotsuse suhtes samad tunded.

«Kui ma kuulen inimesi ütlemas, et katalaanid mõtlevad nagu Torra, on minu reaktsioon: kuulge, ma olen katalaan ja mina ei mõtle nagu teie. Ei saa öelda, et kõik katalaanid mõtlevad nagu mina,» ütles Hispaania välisminister. 

Arvamusküsitluste põhjal jagunevad katalaanid iseseisvuse küsimuses laias laastus pooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles