EL ei saavutanud üksmeelt liitumiskõneluste alustamises kahe riigiga

Copy
Johannes Hahn.
Johannes Hahn. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Euroopa Liidu välisministrid ei saavutanud teisipäeval Prantsusmaa vastuseisu tõttu üksmeelt liitumiskõneluste alustamises Albaania ja Põhja-Makedooniaga. 

«See ei olnud Euroopa jaoks kuulusrikas hetk,» ütles Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn Luxembourg'is ajakirjanikele pärast ELi välisministrite kohtumist. 

Hahn vabandas kahe Balkani riigi kodanike ees ja ütles, et ELi liikmesmaade ülekaalukas enamus toetab Euroopa Komisjoni soovitust kahe riigiga liitumisläbirääkimisi alustada. 

Laienemisvolinik ei maininud Albaania ja Põhja-Makedooniaga kõneluste alustamise vastu olnud riike, kuid kohtumist juhatanud Soome Euroopa asjade minister Tytti Tuppurainen märkis, et üks riik näitas üles erilist vastuseisu. 

«Kahjuks ei suutnud nõukogu täna üksmeelsele otsusele jõuda. Ma kahetsen seda,» ütles ta. 

Juunis lükkasid ELi liikmesriigid otsuse kõneluste alustamise üle edasi oktoobrisse.

Euroopa Liidu tippametnikud ütlesid 3. oktoobril ühisavalduses, et blokil on aeg alustada Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga ühinemiskõnelusi.

Ühisavalduse tegid Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, tema mantlipärija Ursula von der Leyen, Euroopa Ülemkogu juht Donald Tusk ja Euroopa Parlamendi juht David Sassoli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles