Haiti president ei nõustu tagasi astuma

Copy
Haiti president Jovenel Moïse esinemas 15. oktoobril pressikonverentsil.
Haiti president Jovenel Moïse esinemas 15. oktoobril pressikonverentsil. Foto: Reuters / Scanpix

Haiti president Jovenel Moïse rõhutas eile, et tema tagasiastumine seoses viiendat nädalat kestvate protestidega oleks vastutustundetu.

Moïse ütles üllatuslikult korraldatud pressikonverentsil, et ta on põhiseaduslikult valitud ja loobub võimust ainult läbi õigusliku protsessi nagu valimised.

Tema kõne oli suunatud tuhandetele meeleavaldajatele, kes on protestinud korruptsiooni, ligi 20 protsendini ulatuva inflatsiooni ning esmatarbekaupade ja kütuse nappuse vastu.

Presidendi tagasiastumist on nõudnud ka äriringkonnad, kirikujuhid ja inimõigusorganisatsioonid.

Moïse kordas, et ta on avatud läbirääkimistele, mis viiksid poliitilise kriisi rahumeelse lahenemiseni, öeldes, et opositsioon peaks nõustuma valitsusega dialoogi pidamisega, käsitlemaks riigi probleeme.

«Ükskõik kui kaua see ka aega võtab, ma olen valmis dialoogiks. Me ei taha veel üht 1986. aastat,» ütles president, viidates aastale, mil tolleaegne riigipea Jean-Claude Duvalier põgenes Haitilt pärast ulatuslikke meeleavaldusi tema režiimi vastu.

Opositsioonijuhid tõrjusid koheselt Moïse soovi kõnelusi pidada, öeldes, et tema pakkumine ei ole usaldusväärne. Nad kutsusid hoogustama meeleavaldusi presidendi tagasiastumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles