Mehhikos tapeti kahe päevaga 28 inimest

Copy
Narkokartelli rünnakus hukkunud politseinike matused.
Narkokartelli rünnakus hukkunud politseinike matused. Foto: AP/Scanpix

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador õigustas eile oma strateegiat võitluseks vägivallakuritegudega, ehkki samal päeval hukkus tulevahetuses 15 inimest ja päev varem tappis narkokartell varitsusrünnakus 13 politseinikku.

Esmaspäeval sai Lääne-Mehhikos Michoacáni osariigis mõjuvõimsa narkokartelli varitsusrünnakus surma 13 politseinikku.

Eile aga ründas riigi lõunaosas Guerrero osariigis rühm relvastatud tsiviilisikuid julgeolekujõude. Tulevahetuses said surma 14 tsivilisti ja üks sõdur.

Vägivallajuhtumid, eriti jultunud rünnak politseikonvoile Michoacánis tõi taas eredalt esile raskused, millega detsembris ametisse astunud vasakpoolse presidendi López Obradori valitsus kuritegevuse ohjeldamises silmitsi seisab.

President mõistis rünnaku hukka, kuid kaitses oma strateegiat võitluses narkokaubandusega seotud vägivallaga.

López Obradori julgeolekuplaani keskmes on uus rahvuskaart, mis on hakanud järkjärgult tsiviilpolitsei kohustusi sõjaväelt üle võtma.

Mehhiko valitsus pani 2006. aastal sõjaväe narkokartellidega võitlema, aga paljude asjatundjate sõnul on narkosõda hoopis vägivalda suurendanud, sest kartellid võitlevad nii üksteise kui sõjaväega.

«Me jätkame oma strateegiat,» ütles president pressikonverentsil. «Ma olen optimistlik, ma usun, et me saavutame riigis rahu. See on protsess, me liigume edasi.»

López Obrador kordas lubadust võidelda kuritegevuse juurtega, milleks tuleb parandada elanikkonna vaeseima osa elatustaset. Ta süüdistas eelmist valitsust, kes võitles vägivalla vastu vägivallaga.

Mehhikos on alates sõjaväe tänavatele toomisest 2006. aastal tapetud üle 250 000 inimese. Möödunud aastal sündis rekord - 33 749 tapetut.

Tänavu oli aga augusti seisuga ohvreid juba 23 063, mis tõotab uut rekordit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles