Luureamet: paremäärmulastest terroristide oht on Austraalias kasvamas

Copy
Politseinik terroritõrjeoperatsioonil Austraalias.
Politseinik terroritõrjeoperatsioonil Austraalias. Foto: EPA / Scanpix

Paremäärmuslastest terroristid kätkevad endas kasvavat ohtu Austraalias, hoiatas riigi luureamet.

Austraalia Julgeoleku- ja Luureorganisatsioon (ASIO) ütles eile avaldatud aastaraportis, et paremäärmuslikud võrgustikud on mitte ainult paremini organiseeritud, vaid ka keerulisemad kui varem.

"Paremäärmusluse oht on Austraalias viimastel aastatel kasvanud," ütles ASIO. "Paremäärmuslikud rühmitused on Austraalias ühtekuuluvamad ja organiseeritumad kui varasematel aastatel ning on jäänud püsivaks ohuks."

Uus-Meremaal Christchurchis aset leidnud mošeerünnakud, mis nõudsid 50 inimese elu, tõid paremäärmusluse ohu taas tähelepanu keskpunkti, märkis ASIO.

Märtsis aset leidnud rünnakutes süüdistatakse Austraalia kodanikku Brenton Tarranti.

Luureagentuuri hinnangul on võimalikud rünnakud Austraalias "madala võimekusega" ning neid võivad korraldada pigem üksiktegijad või väikesed grupid.

Austraalia karmid relvaseadused on võimaldanud ära hoida selliseid massitulistamisi nagu Christchurchi veresaun.

ASIO raportis märgitakse, et äärmusrühmituse Islamiriik nn kalifaadi kokkuvarisemine Süürias ja Iraagis ei ole märkimisväärselt rünnakuohu taset tõstnud, kuid sunniitide äärmuslus on endiselt põhimõtteline oht.

Austraalia võttis juulis vastu uued terroritõrjeseadused, mis keelavad IS-i ridades võidelnud Austraalia kodanikel naasta kuni kahe aasta jooksul kodumaale.

Valitsuse andmetel on 230 austraallast sõitnud Süüriasse ja Iraaki võitlema IS-i ridades ning konfliktipiirkondades on endiselt aktiivsed 80 meest ja naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles