Ratas saatis Zajevile öise kahetsussõnumi

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja, Brüssel
Copy
Kesknädalal Põhja-Makedoonia peaministrit Zoran Zajevit (vasakul) võõrustanud Euroopa ülemkogu juht Donald Tusk võitles viimase võimaluseni selle eest, et riigile antaks kandidaatmaa staatus.
Kesknädalal Põhja-Makedoonia peaministrit Zoran Zajevit (vasakul) võõrustanud Euroopa ülemkogu juht Donald Tusk võitles viimase võimaluseni selle eest, et riigile antaks kandidaatmaa staatus. Foto: Virginia Mayo/AFP/Scanpix

Kui peaminister Jüri Ratas eile öösel kella kahe paiku Põhja-Makedoonia kolleegi Zoran Zajeviga telefonisõnumeid vahetas, oli selles vaid puhas kahetsus ülemkogult tulnud uudiste pärast.

Albaania ja Põhja-Makedoonia soov alustada liitumiskõnelusi ELiga oli üleeile õhtul teemade järjekorras kolmas. Enne seda saadi üllatuslikult juba enne plaanitud aega läbi võetud järjekordne brittide lahkumislepe ning Türgi, kelle tegevusele nii Süüria kurdide kallal kui ka Küprose majandusvetes oli ühenduse vaade ühiselt hukkamõistev.

Ennekõike olid paljudele vastukarva albaanlased, aga kuna Prantsusmaa arvas, et kogu laienemiste süsteem tuleb ümber teha, jäid kutseta ka makedoonlased. Debatt selles küsimuses kestis kaheni öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles