Enne ametit skandaali sattunud Jakko Välist ei saa Kingo nõunikku (57)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Kert Kingo ja Jakko Väli
Kert Kingo ja Jakko Väli Foto: Postimees.ee

Eile avaldati, et varem mitme süüteo eest tingimisi karistatud Jakko Välist saab väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo uus nõunik. Kert Kingo täpsustas täna sotsiaalmeedias, et ametit Välile ei anta.

Kingo endine nõunik Viive Aasma teatas sellel nädalal ametist lahkumisest. Jutud, et Aasma asemele tuleb Edgar Savisaare kunagine nõunik Jakko Väli, said alguse Väli enda sotsiaalmeedia postitustest. Ka EKRE fraktsiooni nõunik Aarne Mäe ütles veel täna hommikul, et ei saa kinnitada ega ümber lükata, et Välist saab Kingo nõunik. «Esmaspäeval tuleb teade,» ütles Mäe Postimehele.

Kuid enne esmaspäeva jõudis Väli juba skandaali sattuda, kui astus sõnasõtta endise erakonnakaaslase Evelyn Sepaga, kes oli riigikogulase Peeter Ernitsa postituse alla kommenteerinud: «Jakko Väli siin teeb karjääri ja tal on Peetrile nii mõndagi öelda. Ootame huviga.» Sepp pidas silmas mullust skandaali, kui Ernits väitis, et Väli proovis ennast 4000 euro eest Keskerakonna valimisnimekirja osta. Väli eitas toona süüdistusi ja nimetas Ernitsat kibestunuks.

Väli vastas Sepale solvanguga ning postitas laupäeval ka selle eest vabanduse. «Vabandan kõigi ees selle jõhkra väljaütlemise pärast Evelyn Sepale! Oleksin pidanud seda tegema kuidagi elegantsemalt... my bad (minu viga – toim).»

Ka Peeter Ernits eemaldas juba öösel postituse, mille alla solvav kommentaar postitati. «Vabandan Evelyn Sepa ees, et lubasin oma lehele sügavat piinlikkust tekitava matsi. Lasin ta hetk tagasi ära koristada,» kirjutas Ernits öösel kell pool kolm Facebookis.

Solvang sai arvatavasti Väile saatuslikuks, sest minister Kingo postitas äsja sotsiaalmeediasse, et peab vajalikuks avalikkusele selgitada, et Jakko Väli ei hakka tema nõunikuna tööle.

Korduvalt karistatud

Jakko Väli kuulub praegu erakonda Eestimaa Rohelised, kuid varem oli ta Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare nõunik. 2009. aastal sai Väli Harju maakohtu otsusel mitme süüteo eest tingimisi vanglakaristuse. Kohus karistas Välit omastamise, kelmuse, dokumendi võltsimise ning võltsitud dokumendi kasutamise eest üheaastase tingimisi vangistusega kaheaastase katseajaga.

Lisaks tuli Välil tasuda teise astme kuriteo eest riigi tuludesse 6525 krooni sundraha ning hüvitada kaitsjatasu 4928 ja ekspertiisikulu 900 krooni ulatuses.

Süüdistuse järgi omastas puuviljade tarnimise ja müügiga tegeleva osaühingu ekspordijuhina töötanud Väli 2006. aasta kevadel ligi 30 000 krooni väärtuses tööandja vara. Samuti jättis Väli pärast enda ametist vabastamist 2006. aasta aprillis tööandjale tagastamata ametiauto neli suverehvi ja sülearvuti.

Väli oli enne ametist vabastamist haiguslehel olles tankinud enda kasutuses olnud autot tööandja kütusekaardiga. Kuna Väli ei tahtnud ettevõttele tekitatud kahju vabatahtlikult hüvitada, pöördus firma politseisse, mis päädis Väli kohtu ette saatmisega. Hiljem tagastas Väli siiski firmale neli suverehvi.

Kohus liitis Väli omastamise süüasjale ka tema kelmuse ja võltsimise kriminaalasja. Nii esitas Väli süüdistuse järgi reisifirmale Travel in Tours 2007. aasta veebruaris võltsitud garantiikirja Soovi Kirjastuse nimelt ja käis puhkusereisil Egiptuses Sharm el Sheikis selle eest tasumata. Pärast võltsimise ilmsiks tulekut vabastas kirjastus reklaamiosakonna müügimehena töötanud Väli ametist.

2000. aasta veebruaris mõistis toonane Tallinna linnakohus Välile purjuspäi autojuhtimise eest üheaastase tingimisi vanglakaristuse. Politsei pidas purjus Väli tema Mitsubishi roolis kinni 1999. aasta 4. augustil politseireidi ajal Harjumaal Mähel Randvere teel. Päev hiljem astus Tallinna volikogu nõunik Väli oma ametikohalt tagasi ning lahkus ka Keskerakonnast. Kuna Väli oli politseile purjuspäi autoroolis vahele jäänud ka 1999. aasta mais, algatas politsei tema vastu kriminaalasja.

Väli oli kohtu ees ka 1998. aastal, mil teda süüdistati Tartus Taru hotelli uksehoidjana ühelt sakslaselt varastatud raha omastamises. Algul mõistis Tartu maakohus Väli riisumises süüdi, kuid ringkonnakohus tühistas selle otsuse ja mõistis ta süütõendite puudumise tõttu õigeks.

Endine nõunik lahkus ootamatult 

Kert Kingo endise poliitiline nõuniku, suhtekorraldaja Viive Aasma viimane tööpäev ministeeriumis oli eile. Poole kohaga tööl olnud Aasmale heideti ette avalikku vägikaikavedu ministeeriumi haldusalas tegutseva EASiga ning läbi oma PR-büroo AOC töötamist Venemaa taksofirma Yandex.Taxi suhtekorraldajana.

Kommentaarid (57)
Copy
Tagasi üles