USA väed lahkusid tähtsast sõjaväebaasist Süüria põhjaosas (5)

Copy
USA soomusmasinad 20. oktoobril Süüria põhjaosas Tal Tamri linnas pärast oma baasist lahkumist.
USA soomusmasinad 20. oktoobril Süüria põhjaosas Tal Tamri linnas pärast oma baasist lahkumist. Foto: AFP/SCANPIX

USA väed lahkusid pühapäeval tähtsast sõjaväebaasist Põhja-Süürias, teatasid vaatlejad olulisest arengust kaks päeva enne Washingtoni vahendatud relvarahu lõppu piirkonnas. 

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatel evakueeris sõidukikonvoi varustust Sarrini sõjaväebaasist. 

AFP korrespondent nägi rohkem kui 70 USA sõjatehnikat vedavat soomusmasinat möödumas helikopterite eskordi saatel Tal Tamri linnast. 

Mõnel maanteel itta suundunud soomukil lehvis USA lipp, ütles ta. 

Sõidukikolonn paistis liikuvat Hasakeh´ linna poole, teatas Suurbritannias baseeruv vabaühendus. 

Sarrin on suurim USA sõjaväebaas Süüria põhjaosas, ütles vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman. 

Tema sõnul asub baas Süüria-Türgi piiri Süüria poolel piirkonda kavandatud turvatsooni serval. 

Pühapäevane lahkumisoperatsioon on Põhja-Süürias asuvate USA vägede jaoks nädala jooksul juba neljas ja selle lõpuleviimisel ei jää Süüria Aleppo ja Raqqa provintsidesse ühtegi Ühendriikide sõdurit, ütles Abdel Rahman. 

Ühendriigid on teatanud pärast president Donald Trumpi otsust väed Süüria põhjaosast välja viia, et tuhatkond USA sõdurit lahkuvad Süüriast sootuks, jättes riigi lõunaossa Al-Tanfi baasi 150-mehelise väekontingendi. 

USA kaitseminister Mark Esper ütles laupäeval, et praeguse plaani järgi liiguvad kõik Süüriast lahkuvad Ühendriikide sõdurid Iraagi lääneossa. 

Trumpi 6. oktoobri otsus Türgi vägede ja Süüria kurdide vahel puhvriks olnud USA sõdurid Süüria kirdeosast ära tuua tõi kaasa Türgi vägede pealetungi, mis on nõudnud vaatlejate andmeil üle 500 inimelu ja sundinud ümber asuma 300 000 inimest.

Türgi lubas neljapäeval pärast kõnelusi USA asepresidendi Mike Pence'iga, et peatab pealetungi kurdi vägedele viieks päevaks ja lõpetab selle täielikult, kui kurdi väed loodavast turvatsoonist taanduvad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles