Politsei keelas Kaitseliidul õppusel punaste signaalrakettide kasutamise (1)

Andres Einmann
Copy
Punaseid signaalrakette kasutatakse merel hädaolukorra puhul.
Punaseid signaalrakette kasutatakse merel hädaolukorra puhul. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / Scanpix

Kaitseliit soovib kasutada järgmisel nädalal Saaremaal tankitõrjeõppusel punaseid signaalrakette, kuid politsei- ja piirivalveamet keelas sellise tegevuse kategooriliselt.

Kaitseliidu Saaremaa malev saatis politsei- ja piirivalveametile (PPA) kirja, milles teatas, et 25.- 27. oktoobril toimub Saaremaal tankitõrjeõppus.

«Õppuse paremaks visualiseerimiseks kasutame erinevate värvidega signaalrakette. Punane signaalrakett on planeeritud tankitõrje kahuri lasu imiteerimiseks, kuna see värv on kõige selgemini eristatav nii valgel-, pimedal- kui ka halva nähtavusega ajal,» teatas Kaitseliidu Saaremaa maleva kompaniiveebel Valdek Jõgi PPAle.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivpiiriametnik Rene Hartõkainen teatas sellel nädalal Kaitseliidule saadetud vastukirjas, et PPA ei saa punaste signaalrakettide kasutamist kuidagi lubada.

Ta märkis, et rahvusvahelise laevakokkupõrgete vältimise konventsiooni järgi tähendab punane signaalrakett hädaolukorda või vajadust abi järgi. Eesti lõhkematerjaliseadus sätestab, et punase signaalraketi ja muu sarnase värvusega raketi kasutamine merel ning rannikul ohuolukorrata on keelatud. 

 Eesti piirirežiimi eeskirja järgi on keelatud punaste signaalrakettide kasutamine territoriaal- ja sisemerega ning Peipsi järve, Lämmijärve ja Pihkva järvega külgnevates valdades. 

 «Teie poolt edastatud planeeritav õppuse ala põhjapoolne piir jääb rannikust 4,5 kuni 5 kilomeetri kaugusele. See tähendab, et punaste signaalraketi valguskuma võib paista rannikule ja merealale ning neid võib segi ajada signaalidega mis teavitavad hädaolukorrast või abivajadusest,» märkis Hartõkainen.

Ta pööras Kaitseliidu tähelepanu asjaolule, et punase signaalraketi  ebaseadusliku kasutamise eest on ette nähtud vastutus karistusseadustiku järgi. Karistusseadustik näeb punase signaalraketi ebaseadusliku kasutamise eest ette kuni 400-eurose rahatrahvi või aresti.

«Soovitan hoiduda tegevusest, mis ei ole kooskõlas rahvusvaheliste ja siseriiklike normidega, ja leida teine lahendus kahuri lasu imiteerimiseks,» märkis Hartõkainen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles