Võõraste sõbrakutsete ohud sotsiaalmeedias

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Võõrad sõbrakutsed Facebookis tuleks igal juhul tagasi lükata.
Võõrad sõbrakutsed Facebookis tuleks igal juhul tagasi lükata. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Sotsiaalmeedias võõrastega suhtlemine võib olla ohtlik, kirjutas Telia Eesti küberturvalisuse valdkonna juht Aigar Käis. Oht peitub nimelt selles, et pärast võõra sõbrakutse aktsepteerimist võib mõne aja möödudes järgneda hästi kavandatud kontaktivõtt, mis võib halvemal juhul väga kalliks maksma minna.

Viimasel ajal eriti on ka Eestis levinud trend, kus võõrad, tihti ilusate naiste piltidega kontod saadavad välja sõbrakutseid. Kutseid võõrastelt ei tohi aga kindlasti aktsepteerida, kuna vastasel juhul võib arvuti nakatuda pahavaraga ning võivad lekkida kasutaja privaatandmed. «Reeglina on tundmatute sõbrakutsete taga soov levitada pahavara või rämpskirju. Alguses võib kõik näida rahulik, ent mõne aja möödudes võivad petturid muuta ära oma nime, profiili- ja kaanepildi ning hakata nii sulle kui sinu sõpradele saatma loosimisüleskutseid või linke kõrvalistele lehtedele,» kirjeldas Käis.

Paljudel juhtudel on näiteks Facebooki kasutajad seadistanud oma profiilid selliselt, et vaid sõbrad näevad nende isiklikke andmeid. Sellisel juhul on ainuüksi isiklike andmete seisukohast riskantne võõraste sõbrakutseid aktsepteerida. Nii võib vaid sõprade silmade jaoks kirja pandud telefoninumber või e-posti aadress sattuda pahatahtlike mõtetega petturite kasutusse. «Kui selline info kätte saadakse, järgneb sellele tavaliselt väga täpselt sihitud õngitsuskiri või viirust sisaldava lingi jagamine,» lisas Käis. Kahtlase pealkirja või veebiaadressiga linke ei tohiks kindlasti avada,

Käisi sõnul püüavad petturid lisaks pahavara ja spämmi levitamisele meelitada heauskseid kasutajaid ka erinevatele tasulistele veebilehtedele, samuti pakutakse kahtlasi investeerimisvõimalusi.

Oluline on endale teadvustada, et iga uue sõbra suhtes tuleb sotsiaalmeedias olla sama valiv kui päriselus. Enne järgmise sammu astumist pärast sõbrakutse saamist tuleks tuvastada, kellega on tegu ning kas ta ikka on sinu sõber. «Ettevaatlikult tuleks suhtuda ka sellesse, kui võõra nimega sõbrakutse saatjal on sinuga teisigi ühiseid sõpru. See võib näidata vaid seda, et mõni teine sinu sõbralistis olija on juba langenud petturi lõksu,» kinnitas küberturvalisuse ekspert.

Kui mõni selline tegelikult võõras isik on sinu sõprade hulka juba sattunud, siis ennetamaks nakatumist ning vältimaks andmeleket tasub see isik oma sõbralistist koheselt eemaldada. Kui tuvastad «sõbra», kes esineb kellegi teisena, sooritab manipulatsioone või on ilmutanud pahatahtlikke kavatsusi, siis tuleks libakontost teavitada vastava platvormi töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles