Putin tahab suurendada Vene mõjuvõimu Aafrikas

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Reuters / Scanpix

President Vladimir Putin avab ülehomme Venemaa esimese tippkohtumise Aafrika liidritega, et konkureerida Lääne ja Hiina mõjuga Aafrikas.

Vene riigipea nimetas enneolematuks kahepäevast tippkohtumist Sotšis, kus võõrustatakse üle 3000 äriesindaja ja muu delegaadi.

Putini väitel on Venemaa lähenemine koostööle Aafrikaga vastandlik Läänele, kes üritavat Aafrika liidreid superkasumite teenimiseks survestada ja hirmutada ning neilt välja pressida. «Venemaa valmistab ette ja viib läbi miljardite dollarite väärtuses investeerimisprojekte Aafrikas,» ütles Putin usutluses uudisteagentuurile TASS.

Tippkohtumine on Putini jaoks võimalus taastada nõukogudeaegseid suhteid ja ehitada uusi liite, millega pärast viis aastat kestnud Lääne sanktsioone Vene majandust turgutada.

Nõukogude Liidu päevil oli Moskva Aafrikas mõjuvõimas, toetades iseseisvusliikumisi ja õpetades välja kohalikke riigipäid. Moskva sidemed Aafrikaga lagunesid aga koos Nõukogude Liiduga ja viimastel aastatel on mõjukaimaks välisjõuks saanud seal Hiina.

Venemaa majanduslik jalajälg Aafrikas on võrdlemisi väike ja jääb samasse suurusjärku Türgiga, mis on samuti proovinud oma mõju seal suurendada.

Venemaa kaubandus Aafrikaga ulatus mullu umbes 20 miljardi dollarini, mis on kümme korda väiksem kui Hiina kaubandus mandriga. Suure osa sellest moodustasid relvad.

Aastatel 2014-2018 moodustas Venemaa 49 protsenti Põhja-Aafrika ja 28 protsenti Sahara-taguse Aafrika relvaimpordist, teatas Stockholmi rahvusvaheline rahu-uuringute instituut.

Nüüd proovib Moskva keskenduda valdkondadele, kus sellel on konkurentsieelis. See tähendab lisaks relvadele ka tuumaenergiat ja fossiilseid kütuseid, ütles Moskva Aafrika uuringute instituudi ekspert ja endine suursaadik Jevgeni Korendjassov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles