Julian Assange näis Briti kohtus põdur ja segaduses

Copy
Kohtu kunstniku Elizabeth Cooki visand Julian Assange'ist kohtusaalis.
Kohtu kunstniku Elizabeth Cooki visand Julian Assange'ist kohtusaalis. Foto: PA images/Scanpix

WikiLeaksi asutaja Julian Assange näis põdur ja segaduses, kui ta täna Briti kohtus üle poole aasta esmakordselt avalikkuse ette ilmus.

Assange võitleb kohtus enda Ühendriikidele väljaandmise vastu. Esmaspäeval arutas kohus veebruaris algava kohtuprotsessi ajakava.

Kuigi 48-aastase austraallase habe oli aetud ja ta oli viisakalt riides, paistis ta olevat segaduses.

Tal oli raskusi oma sünniaja meenutamisega ja istungi lõpus ütles ta kohtunik Vanessa Baraitserile, et ei saanud aru, mis kohtuistungil toimus.

Seejärel kurtis ta tingimuste üle, milles teda Belmarshi vanglas hoitakse.

"Ma ei saa ligi oma kirjutistele. Väga keeruline on midagi teha ja neil inimestel on piiramatud ressursid, neil on ebaõiglane eelis," ütles Assange vaevukuuldavalt.

Ta väitis ka, et keegi üritas varastada tema laste DNA-d ja lisas: "Ma ei suuda selgelt mõelda."

Assange ilmus avalikkuse ette esmakordselt alates aprillist, mil ta lohistati minema Ecuadori saatkonnast.

Ühendriikides võib ta süüdimõistmisel silmitsi olla 175-aastase vanglakaristusega.

Kohtunik lükkas tagasi Assange'i kaitsemeeskonna lisaajataotluse tõendite kogumiseks ja ütles, et järgmine haldusistung toimub 19. detsembril. Väljaandmise sisuline arutelu algab veebruaris, lõplik otsus langetatakse 28. veebruaril. 

Assange on seni osalenud kohtuistungitel videolülituse kaudu. Istungitel on ta püüdnud tõestada, et ta tuleks kehva tervise tõttu kautsjoni vastu vabastada.

Praegu on ta vanglas seetõttu, et ta rikkus 2012. aastal Ecuadori saatkonda põgenedes oma kautsjonitingimusi. Toonane kohtuasi puudutas tema väljaandmist Rootsile seoses vägistamissüüdistustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles