Facebook avalikustas uued meetmed USA valimiste turvalisuse tagamiseks

Copy
USA sotsiaalvõrgustiku Facebook tegevjuht Mark Zuckerberg 17. oktoobril.
USA sotsiaalvõrgustiku Facebook tegevjuht Mark Zuckerberg 17. oktoobril. Foto: Carlos Jasso/Reuters/Scanpix

Sotsiaalvõrgustik Facebook avalikustas esmaspäeval uued meetmed USA järgmise aasta presidendivalimiste turvalisuse tagamiseks, lubades muuhulgas võtta riiklikult kontrollitud meedia senisest suurema järelevalve alla. 

Uued meetmed pakuvad lisa alates 2016. aastast juba rakendatud Facebooki meetmetele pärast seda, kui välismaised toimijad viisid toonaste USA presidendivalimiste eel ja ajal sotsiaalvõrgustikus läbi massiivse kampaania valijate mõjutamiseks. 

«Peamine on siin see, et valimised on alates 2016. aastast oluliselt muutunud ja muutunud on ka Facebook,» ütles sotsiaalmeediahiiu tegevjuht Mark Zuckerberg konverentsikõnes. 

«Me seisame silmitsi üha keerukamate rünnakutega rahvusriikidelt...aga ma olen veendunud, et ma oleme praegu paremini valmistunud,» ütles ta. 

Üks uus meede näeb ette riiklikult kontrollitud meediaväljaannetelt tulevate sõnumite märgistamist alates novembrist. 

«Me nõuame neilt lehekülgedelt kõrgemat läbipaistvuse standardit, sest nad kombineerivad meediaorganisatsiooni mõjuvõimu arvamuse kujundamisel riigi strateegilise toega,» kirjutas Facebook blogipostituses. 

Facebook teatas ka, et asub pidurdama valeinfo levimist, kasutades hüpikut (pop-up), mis ilmub ekraanile siis, kui kasutajad püüavad jagada Instagramis postitusi, mille väited kolmandatest osalistest faktikontrollijad on juba ümber lükanud. 

«Lisaks selgematele märgistele töötame ka kiiremate sammude kallal valeinfo plahvatusliku leviku ärahoidmiseks, eriti arvestades seda, et kvaliteetne kajastamine ja faktikontroll võtavad aega,» kirjutas Facebook. 

«Paljudes riikides, teiste seas Ühendriikides, kui meile saabuvad signaalid mõne sisukillu tõele mittevastavusest, vähendame selle jagamist ajutiselt kolmandast osalisest faktikontrollija poolse läbivaatamise ajaks,» lisas sotsiaalvõrgustik. 

Facebook teatas ka, et pakub uusi kaitsemeetmeid poliitiliste kandidaatide kontodele, jälgides nende kontosid häkkimise või kaaperdamise ennetamiseks. 

Sotsiaalmeediahiid avalikustas ka sammud valijate mahasurumise vastu, lubades meetmeid muuhulgas katsete vastu eksitada inimesi hääletamise aja ja koha osas. 

Uute meetmetega seotud arenguna teatas Facebook, et eemaldas Venemaal ja Iraanis loodud neli eraldiseisvat kontode võrgustikku «koordineeritud mitteautentse käitumise» eest Facebookis ja Instagramis. 

«Kõigi nende operatsioonidega loodi kontode võrgustikud teiste eksitamiseks selle kohta, kes nad olid ja mida nad tegid,» ütles Facebooki küberjulgeolekujuht Nathaniel Gleicher. 

Kolm kontode rühma pärinesid Iraanist ja üks Venemaalt ning need võtsid sihikule USA, Põhja-Aafrika ja Ladina-Ameerika kasutajaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles