Boliivia linnades puhkesid rahutused seoses kaosega valimistulemustes

BNS
Copy
Evo Morales.
Evo Morales. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Boliivia linnades puhkesid eile hilisõhtul vägivaldsed rahutused pärast seda, kui opositsiooni kandidaat tõrjus tulemused, mis näitasid ametisoleva riigipea Evo Moralese võitu presidendivalimiste avavoorus.

Moralese ja ekspresident Carlos Mesa toetajate vahel puhkesid kokkupõrked pealinnas La Pazes, riigi lõunaosas Sucres süütas vihane rahvahulk aga kohaliku valimiskomisjoni peakorteri.

Kaevanduslinnas Potosi kähmlesid meeleavaldajad politseiga ja ründasid kohaliku valimiskomisjoni ja omavalitsuse kontoreid.

Oruros ajas märulipolitsei laiali valimiskomisjonile tormijooksu teinud jõugu. Konfliktidest teatati ka Tarija, Cochabamba ja Cobija linnas.

Pühapäeva hilisõhtul avaldatud osaliste tulemuste järgi ei saavutanud Morales ega Mesa otsevõiduks vajalikku ülekaalu. 

Häälte kokkulugemine jäi ööl vastu esmaspäeva kahtlastel asjaoludel pidama 84 protsendi juurde.

Valimiskohus teatas esmaspäeva õhtul, et loobub arvutipõhisest häältelugemisest ja asub täieliku valimistulemuse saamiseks valimissedeleid käsitsi kokku lugema. See otsus suurendas veelgi opositsiooni hirme pettuse ees.

«Me ei tunnista neid tulemusi, mis on osa häbiväärsest lauspettusest ja toovad Boliivia ühiskonda asjatut pinget,» ütles Mesa.

Mesa, kes oli president aastatel 2001-2005, süüdistas Moralest kokkumängus kõrgema valimiskomisjoniga (TSE), et see mõjutaks tulemusi ja hoiaks ära teise vooru.

USA Ladina-Ameerika tippdiplomaat Michael Kozak ütles, et TSE õõnestab häälte kokkulugemise viivitamisega Boliivia demokraatiat ja valimiste usaldusväärsust.

"Ärgitame TSE-d otsekohe taastama häältelugemise protsessi usutavust," ütles Kozak Twitteris.

Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) vaatlusmissioon väljendas valimistulemuste äkilise muutumise pärast sügavat muret ja teatas, et esialgsed tulemused viitasid selgelt teise vooru vajalikkusele.

Pühapäevaste esialgsete tulemuste järgi oli Moralesil 45 protsenti ja Mesal 38 protsenti häältest. Esmaspäeva hilisõhtul avaldati aga uued tulemused, mille järgi oli Morales teel otsustava võidu poole, kui loetud oli 95 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles