Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmiku remont toob rohkesti muutusi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Tuleval nädalal algavad Pärnus Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmikul kaevetööd.
Tuleval nädalal algavad Pärnus Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmikul kaevetööd. Foto: Mailiis Ollino

Tuleva esmaspäeva hommikul kella kümnest hakatakse Pärnus Tallinna maantee, Jannseni tänava ja Rääma tänava ristmikku ümber ehitama ja autojuhid ei saa ristmikul poolteist kuud vasakpööret teha, suuresti muutub bussiliikluski.

“Ristmiku lähedal vahetatakse kõigis neljas suunas välja maa-alused torustikud. Enamik valgusfoore demonteeritakse, jäävad vaid iga sõidusuuna parempoolsed foorid, mis reguleerivad otseliiklust,” selgitas Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

Liiklejaile jääb avatuks ainult üks teepool, kus saab otse sõita ja parempööret teha. Ainsana on sillalt tulles ja Vana-Pärnu poole sõites vasakpööre lubatud liinibussidele ja operatiivsõidukitele.

Ülejäänutele keelatakse vasakpööre seetõttu, et pööraja peab otsesõitjale teed andma ja vasakule keerata soovijatest tekiks ummik. Üksik linnabuss jõuab vasakpöörde teha fooritsükli lõpus.

Kõige enam tekitavad liiklusmuudatused probleeme Audru osavalla, Vana-Pärnu ja Rääma elanikele. Audru osavalla ja Vana-Pärnu inimesed saavad küll hommikul tavapärast teed pidi kesklinna sõita, kuid tagasi koju pääseb Tallinna maanteelt pärast Ülejõe põhikooli Lille tänavale keerates ja mööda Saugamõisa ja Lennuvälja teed edasi sõites.

Sellel, kes tuleb Tallinna poolt ja tahab Audru või Vana-Pärnu poole sõita, on mõtet juba Ehitajate tee ristmikult Lennuvälja teele keerata. Vasakpööre Tallinna maanteelt Voorimehe tänavale keelatakse, samuti ei saa Rääma tänavalt Vana-Rääma tänavale pöörata.

Rääma elanikel tuleks Papiniidu silla kaudu kesklinna sõita. Rääma tänavalt ei saa sillale vasakpööret teha ja Uus-Sauga tänava ristmikul keelatakse tagasipööre. Edasi on küll tagasi pöörata võimalik, kuid liiga pikk pööret ootavate autode rivi tekitab ummiku. Tallinna poolt tulijadki ei saa Rääma tänavale keerata ja seetõttu tuleks vasakpööre juba varem teha.

Linnavalitsus palub kesklinnas tööl käijatel Tallinna maantee ristmiku poolsetes jõeäärsetes parklates mitte parkida, sest elamukvartalis piiratakse operatiivautode läbipääsu tagamiseks parkimist. Samuti tuleb operatiivautodele teed anda.

Linnabusside peatustest jääb senisesse kohta üksnes Tallinna maantee silla poolt ristmikule viiva sõidusuuna peatus. Ülejäänud peatused viiakse ajutiselt kaeviku lõpu juurde: Jannseni tänaval Uus-Sauga tänava ristmiku, Tallinna maanteel Noorteväljaku parkla lähedale.

Mai tänava ja Raeküla suunas sõitjatel viiakse linnabussi number 14 kohtumine liinide 6, 10 ja 19 bussiga Tallinna maantee peatusest üle Bussijaama peatusse. Sellest tulenevalt läbivad bussid number 6, 10 ,14 ja 19 ajutise Tallinna maantee peatuse kaks minutit tavapärasest varem (5, 25 ja 45 minutit pärast täistundi) ja Teatri peatuses on bussid minut varem kui seni, ülejäänud liinide bussid jõuavad ajutisse Tallinna maantee peatusse samuti minut varem.

Ühtlasi muutub selles piirkonnas paljude bussiliinide marsruut: Ilvese peatus ja Kaevu tänaval asuv Linakombinaadi peatus suletakse. Oja tänavalt kesklinna sõitvad bussid 1A, 7, 14, 20, 20A ja 27 suunatakse Oja tänavat pidi Tallinna maanteeni ja nad peatuvad Oja tänava ja Tallinna maantee ristmiku juures Piiri peatuses.

Samuti tuleb 39. liini buss Tammiste poolt linna Oja tänava kaudu ja sel suunal jääb liinil ära Männi peatus. Selle asemel peatub buss Oja tänaval Raba peatuses.

Bussid number 15, 16 ja 17 ei sõida üle silla Tallinna maanteeni. Nende alg- ja lõpp-peatuseks jääb Teatri (välja arvatud 16. liini viimane, Tammistest kell 22.07 väljuv ring, mis sõidab Uus-Sauga kaudu Tallinna maanteeni).

13. liini buss sõidab Oja tänava suunas mööda Rääma ja Kaevu tänavat ja ära jääb Roheline peatus.

Liinil 7B jääb Uus-Sauga poolt tulles ära Tallinna maantee peatus, buss sõidab Rohu peatusest otse Rohu, Rohelist ja Oja tänavat pidi Kaevu peatusse.

Liinibussi number 40 väljumisel Kalurihallist Sauga aleviku suunas kell 5.44 jäävad ära Jaani, Tallinna maantee ja Rohu peatus, buss sõidab Rõugu ja Lille tänava kaudu.

„Kindlasti tekitab liikluse ümberkorraldamine paljudele inimestele ebamugavusi, kuid teisiti pole neid töid võimalik teha,“ ütles Pärnu linnavalitsuse liiklusspetsialist Toomas Tammela. „Arvestage, et ristmiku läbimiseks kulub kaua aega. Kui võimalik, valige muu marsruut. Jälgime olukorda ja kui vaja, teeme liikluskorralduses muudatusi.“

Kaevetööd kestavad sõltuvalt ilmastikust poolteist kuud. Kui ilmad lähevad külmaks, katkestatakse tööd, aetakse kraavid kinni ja kaetakse asfaldiga. Kevadel tuleb taas vähemalt poolteist kuud ristmikul liiklust piirata, sest väljavahetamist vajavad teisegi sõidusuuna alused kommunikatsioonid.

Pärast ristmiku rekonstrueerimist saab sillalt tulles Vana-Pärnu poole pöörata kahel sõidurajal, samuti muutub senisest sujuvamaks Vana-Pärnu suunast silla poole keeramine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles