Meeleheitel Prantsuse talunikud lähevad vabasurma (1)

Copy
Vasikas protestijate loosungi juures, millelt võib lugeda: "Macron, vasta meile!"
Vasikas protestijate loosungi juures, millelt võib lugeda: "Macron, vasta meile!" Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse põllumehed sõitsid täna traktoritega valitsushoonete ette, et avaldada meelt meetmete vastu, millega kärbiti nende elatist ja mis on toonud kaasa enesetappe.

See on vähem kui kuu jooksul juba teine põllumeeste massiprotest – oktoobri algul piiras umbes 10 000 põllumeest liiklust Prantsusmaa kiirteedel.

«Nõuame, et lõpetataks põllumeeste mahategemine, meie töö raskendamine, lõpetataks meile kaigaste kodarasse loopimine ja meie süüdistamine kõiges,» ütles Gardi departemangu noortalunike liidu president Delphine Fernandez. «Iga päev võtab üks talunik endalt elu ja näib, et Emmanuel Macroni valitsus ei ole sellest probleemist teadlik,» lisas ta.

Prantsuse tervishoiuamet kinnitas juulis, et talunike enesetapud on hüppeliselt kasvanud. 2015. aastal läks vabasurma 605 talunikku, seda võrreldes 2007-2011 aastate umbes 150 talunikuga aastas.

Teema oli põllumajandussektoris pikalt tabu, kuid sellele juhtis tähelepanu hiljuti välja tulnud film «Au Nom de la Terre» (eesti keeles «Maa nimel»), mis räägib tõestisündinud loo enesetapu sooritanud talunikust.

Paljud prantsuse talunikud kurdavad, et neile seatakse ebamõistlikke piiranguid pestitsiidide kasutamisel. Probleemiks on ka loomaõiguslased, kes võitlevad loomade kasvatamise vastu.

Raskest tööst hoolimata tulevad talunikud vaevu ots otsaga kokku: enam kui 30 protsenti talunikest teenib kuus vaid 350 eurot, selgus hiljuti avaldatud andmetest.

Valitsus on teatanud, et tuli talunike nõudmistele vastu ja võttis vastu seaduse, mis annab neile suurema voli toodangu hinnastamisel. Põllumajandusminister Didier Guillaume nentis teisipäeval aga, et paljude jaoks ei ole see meede piisav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles