Zimbabwe kuulutas välja USA sanktsioonide vastase riigipüha

Copy
Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa.
Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa. Foto: TINA SMOLE/AFP/SCANPIX

Zimbabwe on kuulutanud välja uue riigipüha, et väljendada sellega protesti USA sanktsioonide vastu ning korraldab selle puhul festivali.

«Sanktsioonidevastast päeva» tähistatakse 25. oktoobril, ütles eile Zimbabwe infominister Amon Murwira. 

Pealinna Hararesse tuuakse tõenäoliselt bussides kümneid tuhandeid inimesi. Pealinnas toimub pidustuste puhul rongkäik, jalgpallimatš riigi kahe parima meeskonna vahel ja terve öö kestev kontsert.  

Kümned Zimbabwe ametnikud, sealjuures president Emmerson Mnangagwa on seisnud aastaid silmitsi Ühendriikide sanktsioonidega inimõigus- ja valimisrikkumiste tõttu, samuti maa võtmise pärast valgetelt omanikelt. 

Mnangagwast sai Zimbabwe president pärast Robert Mugabe kukutamist 2017. aasta lõpus. 

USA sõnul pole sanktsioonid suunatud Zimbabwe valitsuse vastu ning ei mõjuta kahe riigi vahelist kaubandust. Samuti on Ühendriigid enda väitel selle Lõuna-Aafrika riigi suurim humanitaardoonor.

Varem korraldati riigis sanktsioonidevastane ühispalvus, mille organiseeris presidendi abikaasa ja millest võtsid osa kõik kõrgemad valitsusametnikud. 

Mõned Harare elanikud on väljendanud hämmingut sääraste ürituste üle ajal, mil valitsusel on raskusi arstidele palga maksmise ja ravimite ostmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles