Johnson sunnib parlamenti kiirustama erakorraliste valimiste ähvardusega

Postimees
Copy
Briti peaminister Boris Johnson kuulab parlamendis Brexiti-arutelu. FOTO: epa/scanpix
Briti peaminister Boris Johnson kuulab parlamendis Brexiti-arutelu. FOTO: epa/scanpix Foto: EPA/Scanpix

Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson survestas eile parlamendiliikmeid tema Brexiti-lepet veel enne töönädala lõppu vastu võtma, ähvardades vastasel korral lepingust üldse loobuda ning korraldada hoopis ennetähtaegsed valimised.

Eile oli parlamendi päevakorras hääletus enam kui sada lehekülge pika lahkumisleppe eelnõu ning seejärel valitsuse esitatud äärmiselt tiheda ajakava üle, mis on vajalik lahkumist võimaldavate seaduste vastuvõtmiseks kolme päeva kestel. Selgust nende heakskiitmise või tagasi lükkamise kohta enne Postimehe trükki minekut ei saabunud.

«Kui parlament keeldub Brexiti lubamisest ning asub hoopis seda takistama ja edasi lükkama, siis ei saa valitsus mingil tingimusel sellega jätkata,» hoiatas Johnson. «Eelnõu tuleb tagasi võtta ning me peame edasi minema üldvalimistega.»

Opositsiooni esindajad nimetasid peaministri ähvardust lapsikuks väljapressimiseks. Kriitikud on sarjanud ka valitsust katse eest seadusi peadpööritava kiirusega läbi suruda, et takistada neid põhjalikumalt tutvumast lepingu tekstiga.

«[See] on tegelikult parlamendi ahistamine ja häbiväärne katse kõrvale hiilida vastutusest, kontrollist ja igasugusest korralikust arutelust,» ütles opositsioonilise Tööpartei juht Jeremy Corbyn ajakava kohta, kutsudes seadusandjaist kolleege selle vastu hääletama.

Kui Johnsonil ei õnnestu kõiki vajalikke seadusi valitsuse esitatud ajakava kohaselt vastu võtta, lööb see uppi tema plaani lahkuda Euroopa Liidust 31. oktoobril. Peaministril tuleb sellisel juhul valida, kas järgida seadust, mis nõuab Brexiti edasilükkamist, või lahkuda ühendusest ilma leppeta.

Samas ei tähenda isegi esialgse toetuse saamine Johnsoni plaanidele takistuste kadumist Brexiti teelt, sest parlamendiliikmetele jääb endiselt võimalus esitada lahkumisleppega seotud seadustele parandusettepanekuid, mis võivad valitsuselt nõuda kavandatust märksa lähemat suhet ELiga ka pärast Brexitit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles