Erdoğan tervitas Putiniga saavutatud «ajaloolist» kokkulepet (20)

Copy
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov talks during a press conference with his Iraq counterpart at the Ministry of Foreign Affairs in Baghdad on October 7, 2019. - Iraq's military admitted for the first time Monday it had used "excessive force" in nearly a week of deadly protests, as paramilitary units said they were ready to back the government. More than 100 people have been killed and several thousand wounded in demonstrations increasingly spiralling into violence, with witnesses reporting security forces using water cannons, tear gas and live rounds. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov talks during a press conference with his Iraq counterpart at the Ministry of Foreign Affairs in Baghdad on October 7, 2019. - Iraq's military admitted for the first time Monday it had used "excessive force" in nearly a week of deadly protests, as paramilitary units said they were ready to back the government. More than 100 people have been killed and several thousand wounded in demonstrations increasingly spiralling into violence, with witnesses reporting security forces using water cannons, tear gas and live rounds. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP) Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tervitas Vene presidendi Vladimir Putiniga Süüria konflikti üle peetud kõnelustel saavutatud lepet. 

«Selle kokkuleppe kohaselt ei luba Türgi ja Venemaa mingisugust separatistlikku agendat Süüria aladel,» ütles Erdoğan ajakirjanikele Sotšis pärast mitu tundi kestnud läbirääkimisi.

Vene välisminister Sergei Lavrov aga märkis, et Venemaa ja Türgi hakkavad Süüria põhjaosas üheskoos patrullima ning et Venemaa ja Süüria lihtsustavad kurdi võitlejate lahkumist riigi põhjaosast. 

Kurdi teatasid varem, et on omalt poolt täitnud USA vahendatud vaherahu tingimused ja viinud kõik oma võitlejad  Türgiga piirnevalt maaribalt välja.

«Süüria Kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) terroristid ja nende relvad eemaldatakse 30 kilomeetri kaugusele Türgi piirist ja nende positsioonid hävitatakse,» ütles Erdoğan.

Presidendi sõnul hakkavad pärast 23. oktoobri lõpptähtaega hakkavad piirkonnas julgeolekut tagama Türgi ja Venemaa ühispatrullid.

«Kõik YPG terroristid Tal Firatis ja Manbijis eemaldatakse väljapoole turvatsooni koos nende relvadega,» toonitas Erdoğan veelkord. Presidendi täpsustusel rakendavad mõlemad riigid meetmeid terroristide imbumise vastu piirkonda ja loovad ühismehhanismi leppe toimimise tagamiseks.

«Selle lepingu kohaselt ei luba Venemaa ja Türgi mingisugust separatistlikku tegevust Süürias,» jätkas Erdoğan.

Venemaa on Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi toetaja ja on nõudnud, et Türgi peaks kinni Süüria territoriaalsest terviklikkusest. 

Vene väed ja Süüria valitsusväed asusid pärast Türgi sõjaoperatsiooni algust kurdi vägede palvel neid Kirde-Süürias toetama. 

Erdoğan ütles eelmisel nädalal, et teda ei häiri Süüria valitsusvägede saabumine regiooni, kuna Ankara jaoks on vaid tähtis kurdi võitlejate surumine 30 kilomeetri laiusest turvatsoonist välja. 

Ühendriigid ja Türgi saavutasid enne seda samuti kokkuleppe, mille kohaselt USA tühistab hiljuti kehtestatud sanktsioonid Türgile, kui Ankara peab kinni Ühendriikide vahendusel saavutatud vaherahust. 

Kurdi võitlejad teatasid Ühendriikidele, et on omalt poolt täitnud vaherahu tingimused ja viinud kõik oma võitlejad välja Türgiga piirnevalt maaribalt.

«Me oleme võtnud kindlalt nõuks pöörata sanktsioonid tagasi, kui 120 tundi mööda saab,» lausus anonüümsust palunud kõrge USA riigi ametnik, kuid ei nimetanud sanktsioonide tühistamise täpset ajakava. Samas hoiatas ta Türgit, et see peab järgima oma tõotust operatsioon lõpetada. 

«Iga Türgi kineetiline sõjaline operatsioon, millega minnakse edasi 120-tunnise perioodi lõppedes .... viib meid järeldusele, et türklased on meie lepet rikkunud, mis tähendab ka viivitamatuid sanktsioone,» märkis ta. 

Trump kehtestas 14. oktoobril sanktsioonid kolmele Türgi ministrile ja tõstis terase imporditolle Ankarale. Seejärel saatis ta sinna leppe üle läbi rääkima asepresident Mike Pence'i ja välisminister Mike Pompeo.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles