KOHALIK VAADE: Must suitsupilv tõi Leedu kohale Tšornobõli meeleolu

Vaidas Saldžiūnas
Copy
Lõuna-Leedus asuv Alytuse linn mattus suure rehvide ümbertöötlemistehase tulekahju tõttu musta suitsupilve sisse.
Lõuna-Leedus asuv Alytuse linn mattus suure rehvide ümbertöötlemistehase tulekahju tõttu musta suitsupilve sisse. Foto: Leedu Tuletõrje- ja Päästeamet

Leedulastele on arusaamatu, miks ei suutnud valitsus pakkuda toetust Alytuse suurpõlengu kustutajatele ning jättis kogu kriisi leevendamise linnavõimude hooleks.

Mitte suurepärane, mitte kohutav. See lause on ehk kõige meeldejäävam olukirjeldus palju kiitust saanud HBO seriaalist «Tšornobõl». On irooniline, et nüüd sai Leedu, kus sari suuremalt jaolt filmitud, ise tunda tõelist keskkonnakatastroofi. Rehvitehases puhkenud tulekahju sundis esitama küsimuse, kui hästi on riik valmis seesugusteks olukordadeks.

26. aprill 1986 märgib ajaloos hirmsat tragöödiat ning on näidanud maailmale, mis on valede hind, nagu ütleb ka «Tšornobõli» sarja reklaamlause.

Rohkem kui 33 aastat hiljem sai Lõuna-Leedu linna Alytuse – suuruse poolest võrreldav Prõpjatiga – jaoks ajalooliseks kuupäevaks 16. oktoober. Puhkes tulekahju. Õnneks pole Alytuses mitte tuumajaam, vaid kasutatud autorehvide ümbertöötlemise tehas. Aga hiiglaslikud leegid ja tumedad suitsusambad, mis kerkisid 2000 ruutmeetri suurusest tehasest, näitasid kohe, et tegu pole tavalise õnnetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles