Leedu kaitseministri sõnul ei ohusta USA väed Leedus Valgevenet (1)

BNS
Copy
Leetu saabuva USA maaväe pataljoni lahingutehnika ja sõdurid Pabradė polügooni lähedal asuvas raudteejaamas.
Leetu saabuva USA maaväe pataljoni lahingutehnika ja sõdurid Pabradė polügooni lähedal asuvas raudteejaamas. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Kuivõrd Valgevene on võtnud jutuks vastumeetmed USA sõjaväelaste Leetu paigutamisele, ütles Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis, et Läänest mingit ohtu Valgevenele ei ole. 

Karoblis rõhutas kolmapäeval: «Leedu on Valgevene iseseisvuse ja terviklikkuse säilimisest, samuti majanduskoostööst otseselt huvitatud.»

«Seetõttu võin kinnitada, et just nimelt lääne poolt ei ole Valgevenele mingit sõjalist või muud ohtu. Kevadeni Leetu paigutatud pataljon ei saa Valgevenet kuidagi ohustada, mistõttu ootame Valgevenelt kohast suhtumist,» ütles Leedu kaitseminister. 

Ministri sõnul on NATO, sealhulgas USA sõjaliste jõudude roteerumine piirkonnas tavaline asi, eriti pärast 2014. aastat.

«Sellist roteerumist on olnud varemgi, tuleb ka tulevikus. Peame seda tähtsaks heidutusmõjuriks, mis suurendab meie piirkonna julgeolekut,» ütles Karoblis. 

Ta kinnitas, et kavandades USA sõjavälaste Leetu toomist, esitasid Ühendriikide ja Leedu kaitseministeeriumid saabuva pataljoni kohta varakult üksikasjaliku teabe: saabumisaja, relvastuse, kavandatava viibimisaja.

«Taolist avatud poliitikat kavatseme ajada edaspidigi. Ootame sama ka naabritelt,» lausus kaitseminister. 

Karoblis rõhutas, et viimastel aastatel on NATO õppused Baltimaade kaitsmiseks sagenenud ja Valgevene peaks hästi teadma selle põhjusi. Need ei ole tema sõnul seotud Valgevenega ega suunatud selle vastu.

Valgevene julgeolekunõukogu sekretär Stanislav Zas ütles teisipäeval, et president Aleksandr Lukašenko on andnud julgeolekunõukogule ja kaitseministeeriumile käsu koostada plaan selle kohta, kuidas vastata USA pataljoni Leetu paigutamisele. 

Leetu saabub oktoobri lõpuks 500-meheline USA maavägede üksus, mis jääb riiki kevade lõpuni. 

Ühendriikide üksus toob Leetu kaasa raskerelvastust, mille seas on 30 Abrams-tanki, 25 jalaväe lahingumasinat Bradley ja 70 ratasveoki, mis paigutatakse Vilniuse lähedal asuvale Pabradė polügoonile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles