Põhja-Korea ärgitas Ühendriike targalt tegutsema

BNS
Copy
In this undated photo provided on Wednesday, Oct. 16, 2019, by the North Korean government, North Korean leader Kim Jong Un rides a white horse to climb Mount Paektu, North Korea. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. Korean language watermark on image as provided by source reads: "KCNA" which is the abbreviation for Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
In this undated photo provided on Wednesday, Oct. 16, 2019, by the North Korean government, North Korean leader Kim Jong Un rides a white horse to climb Mount Paektu, North Korea. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. Korean language watermark on image as provided by source reads: "KCNA" which is the abbreviation for Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP) Foto: 朝鮮通信社 / AP

Põhja-Korea süüdistas USA ametiisikuid vaenulikkuses Pyongyangi vastu, hoolimata «erilistest» suhetest Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi vahel.

Pyongyang ärgitas Washingtoni aasta viimastel kuudel targalt tegutsema.

Põhja-Korea välisministeeriumi nõuniku Kim Kye-gwani avaldus viitas selgelt aasta lõpule kui tähtajale, mille Kim Jong-un seadis Trumpi administratsioonile, oodates sellelt vastastikku vastuvõetavaid tingimusi diplomaatiliste jõupingutuste päästmiseks. 

«Vastupidiselt poliitilistele kaalutlustele ja president Trumpi kavatsustele on Washingtoni poliitilised ringkonnad ja KRDV-ga tegelevad poliitikud USA administratsioonis ilma põhjuseta KRDV suhtes vaenulikud, kantud külma sõja mentaliteedist ja ideoloogilistest eelarvamustest,» seisab Kim Kye-gwani avalduses, milles kasutatakse Põhja-Korea ametlikku nime: Korea Rahvademokraatlik Vabariik.

«Me soovime näha, kui targalt USA aasta lõpu mööda saadab.»

Tuumakõnelused Washingtoni ja Pyongyangi vahel nurjusid veebruarikuisel tippkohtumisel, kus Ühendriikide pool lükkas tagasi Põhja-Korea nõudmise sanktsioonide ulatuslikuks leevendamiseks, mille vastutasuks pakkus Kim järk-järgulist tuumavõimete kärpimist. 

Põhja-Korea on korraldanud viimastel kuudel terve rea lühimaaraketikatsetusi ning Kim Jong-un on lubanud kannatlikult oodata aasta lõpuni, et USA tuleks välja «julge otsusega».

Washington ja Pyongyang taastasid varem sel kuul Rootsis töötasandil arutelud, kuid see kohtumine katkes, kui kibestunud põhjakorealased neid kõnelusi tülgastavateks nimetasid ja süüdistasid ameeriklasi «vanades hoiakutes ja lähenemises».

Põhi on pärast seda ähvardanud taastada tuumakatsetused ja kaugmaarakettide testid, mis peatati möödunud aastal diplomaatilise protsessi edenedes Ühendriikidega. 

Kim Kye-hwan märkis, et Kim Jong-un peab suhteid Trumpiga endiselt eriliseks ning kahe liidri vastastikune usaldus püsib. Ta avaldas lootust, et see aitab üle saada takistustest ka riikidevahelistes suhetes.

Kim Kye-hwan on veterandiplomaat, kes juhtis Põhja-Korea delegatsiooni kunagistel kuuepoolsetel desarmeerimiskõnelustel Pekingis aastail 2003-2008. 

Põhja-Korea on aastakümneid lähtunud tuumarelvitustamise kontseptsioonist, mille on vähe ühist USA omaga. Nimelt on Pyongyang tõotanud jätkata tuumarelva arendamist, kuni Ühendriigid viivad oma väed välja Lõuna-Koreast ja Jaapanist ja loobuvad neid kaitsvast tuumavihmavarjust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles