Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Raport: Süüria režiim kasutab oma kodanike peal ebainimlikke piinamisvõtteid (15)

Postimees
Copy
Süüria diktaator Bashar al-Assadi (keskel) režiim on kaheksa aasta jooksul kinni pidanud üle 1,2 miljoni inimese.
Süüria diktaator Bashar al-Assadi (keskel) režiim on kaheksa aasta jooksul kinni pidanud üle 1,2 miljoni inimese. Foto: Syrian Presidency/imago images/Xinhua/Scanpix

Süüria diktaator Bashar al-Assadi režiim on sel aastal surnuks piinanud 185 inimest. Terve kodusõja jooksul on piinamiste tagajärjel elu kaotanud üle 14 000 inimese, selgub Süüria Inimõiguste Võrgustiku poolt avaldatud raportist.

Äsja avaldatud raport toob esile julmuse ja ebainimliku kohtlemise, mida Süüria võimude kätte langenud inimesed kogema on pidanud. Diktaator Assadi režiimi on korduvalt süüdistatud inimõiguste raskes rikkumises ja koguni oma kodanike vastu keemiarelvade kasutamises.

Organisatsioon koostas raporti kaheksa aasta jooksul tehtud töö põhjal. Selle aja jooksul räägiti tuhandete ellujäänutega, kes kannatasid piinamise all Süüria režiimi kinnipidamiskeskustes. Mitmed kannatanud andsid organisatsioonile üle ka fotosid tekitatud vigastustest ning dokumendid, mille Süüria režiim nende kohta koostanud oli.

Võrgustiku teatel on Süüria režiim alates 2011. aastast kinni pidanud 1,2 miljonit inimest. Neist 130 000 viibivad endiselt vangistuses või on kadunuks jäänud.

Rõhutatakse, et sõna «kinnipidamine» on Süürias mõne teise riigiga võrreldes saavutanud sootuks teistsuguse tähenduse. Kui enamikes riikides on kinnipidamise või vahistamise puhul olemas õiguslikud reeglid, siis Süürias need puuduvad.

«Vahistamised sarnanevad maffia poolt korraldatavatele röövidele ega ole seotud õigusega,» märgitakse raportis. Süüria režiimi jaoks tähendavad vahistamised seda, et julgeolekujõududega seotud relvastatud mehed murravad majja sisse või korraldavad kuskil haarangu. Samas ei toeta nende tegevust mitte ükski dokument. Keeldutakse avaldamast seda, kelle alluvuses töötatakse.

Raportis tuvastati 72 erinevat piinamismeetodit, mida Venemaa poolt toetatav Assadi režiim kasutanud on. Märgitakse, et meetodeid võib olla rohkem, kuid kõiki pole suudetud ära kaardistada ega tõestada. Kaheksa aasta jooksul tehtud töö pakub erakordselt häirivat informatsiooni selle kohta, mida tähendab vangistus Süürias. Raporti kohaselt on raske leida Süürias vangistusest pääsenud inimest, kes ei oleks pidanud piinamist taluma.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles