Türgi president irvitas Euroopa põgenikuhirmu üle (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan täna kõnet pidamas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan täna kõnet pidamas. Foto: AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan heitis täna nalja Euroopa üle, kes kardab Süüria põgenike tulva, ning kordas ähvardust päästa neile väravad valla.

«Kui me ütleme, et avame väravad, on neil kisa lahti. Ärge närvitsege, väravad avatakse, kui on õige aeg,» ütles Erdoğan Ankaras peetud ning teles üle kantud kõnes.

Türgi nõustus 2016. aastal Euroopa Liiduga sõlmitud kokkuleppel peatama rändevoo Euroopasse, kuid EL kardab endiselt Süüria konfliktist tulenevat rahvaste liikumist.

Türgi on võtnud vastu üle 3,6 miljoni Süüria põgeniku.

«Vaatame, kui teie peate võtma vastu tuhandeid inimesi, eks näis, kuidas te seda tööd teete,» irvitas Türgi president EL-i naabrite üle.

«Teil on raha, te olete tugevad, aga kui 100, 200 inimest tuleb meritsi Kreekasse, haarate te telefoni ja ütlete: »Saartele tuli sada, 200 inimest«,» lisas ta pilkavalt.

«Vaadake siia, siin on neli miljonit inimest, ja te ei ütle selle kohta midagi.»

Türgile sai osaks rahvusvaheline pahameeletorm, kui ta käivitas 9. oktoobril sõjalise operatsiooni, et tõrjuda kurdi võitlejad välja oma piiri tagant Süüria põhjaosast. Ankara põhjendas sammu sooviga paigutada piirialale riiki saabunud Süüria põgenikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles