Tankilastiga kaubalaeva pole piraatide käest vabastatud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe foto piraatide küüsi langenud Ukraina kaubalaevast MV Faina.
USA mereväe foto piraatide küüsi langenud Ukraina kaubalaevast MV Faina. Foto: AFP / Scanpix

Somaalia piraatide kätte septembris langenud Ukraina kaubalaeva uus kapten palub aluse iisraellasest omanikul isiklikult läbirääkimistesse sekkuda, et meeskonda kuid väldanud vangistusest päästa.

AFP ajakirjanikuga satelliittelefoni vahendusel kõnelnud MV Faina kapteni kohuseid täitev Vladimir Nikolski kurtis, et ühtki otsekontakti laeva tegeliku omaniku Vadim Alperini ja piraatide juhi vahel pole olnud, ehkki alus kaaperdati juba varasügisel.

Nikolski sõnul ei pruugi laeva omanik tegelikku olukorda teadagi. «Ma arvan, et omaniku esindaja on varjanud tema eest informatsiooni,» märkis kapten oma esimeses intervjuus pärast piraatide rünnakut.

Belize lipu all sõitnud MV Faina vedas kaaperdamise ajal ka mõnikümmend Nõukogude päritolu T-72 tanki ning muid relvi ja laskemoona, mille sihtpunkti osas valitseb endiselt segadus. Keenia valitsus nimetas lasti endale kuuluvaks, aga mitmelt poolt on väidetud, et relvad olid mõeldud hoopis Lõuna-Sudaanile.

Ukraina kaubalaeva venelasest kapten Vladimir Kolobkov suri väidetavalt terviserikke tõttu kaks päeva pärast kaaperdamist, misjärel võttis tema kohustused üle teine tüürimees Nikolski, kes on üks kahest elusolevast Venemaa kodanikust pardal.

Pantvangistajate valve all intervjuu andnud meremees ütles, et arvukate vahendajate abil tehtud katsed laeva vabastamiseks läbirääkimisi pidada on nurjunud, sest meeskonna päästmiseks pole piisavalt otsustavust.

«Piraatide liider Mohammed Abdi on valmis kontakti loomiseks laeva omanikuga ja keeldub nüüd astumast kontakti ühegi teise osapoolega,» lisas kapten, kelle arvates võiks Alperini otsene sekkumine tuua läbimurde pikaks veninud saagasse.

Somaalia piraatide kontrolli alla langenud teised alused on kiiremini vabastatud. Nikolski rääkis, et laeva meeskonda, kuhu kuulub ühe lätlase ja kahe venelase kõrval 17 ukrainlast, koheldakse viisakalt, ent pikk vangistus on jätnud neile oma jälje.

«Kogu meeskond on pandud rohkem kui kolmeks kuuks väikesesse ruumi. See on psühholoogiliselt väga raske olukord,» kirjeldas ta.

Laevas on tema sõnul otsakorral toiduvarud, mida piraadid jagavad oma vangidega. Piraatidele lähedalseisva allika sõnul säilitatakse kapten Kolobkovi surnukeha samas külmikus, kus hoiti ka osa söögist.

Somaalia akadeemik, kes tegutseb vahendaja ja tõlgina piraatide juures nõudis laevale ka ravimite ja humanitaarabi toimetamist.

Ukraina kaubalaeva röövinud piraadid kuuluvad samasse jõuku, mis kaaperdas hiljem ka saudide supertankeri Sirius Stari koos suure toornaftalastiga. See laev vabastati pärast pikki läbirääkimisi lõppenud nädala reedel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles