Iraagis jätkusid valitsusvastased meeleavaldused

Copy
Meeleavaldajad Bagdadis.
Meeleavaldajad Bagdadis. Foto: -/AFP

Iraagi pealinnas Bagdadis ja riigi lõunaosas jätkusid neljapäeval valitsusvastased meelavaldused, teatasid sündmuskohal viibivad uudisteagentuuri AFP ajakirjanikud.

Väiksemad rahvakogunemised toimusid päev enne reedeks kavandatud suurmeeleavaldust.

Bagdadis kogunes Tahriri väljakule umbes 300 inimest, kes karjusid loosungeid, milles nimetati riigi poliitilist eliiti muu hulgas varasteks. Samalaadne meeleavaldus leidis aset ka Nasiriyahi linnatänavatel. 

Meeleavaldajad nõudsid valituse ametist lahkumist. Nasiriyahis lubasid protestijad jääda tänavatele valitsuse vahetumiseni.

«Seal võib hakata juhtuma tõeliselt koledaid asju, kuid samas võib ka nii minna, et midagi ei juhtu. Internetiühendused võidakse katkestada või kehtestada liikumiskeeld,» arvas 23-aastane meeleavaldaja Zaid Akrami.

Iraagis on oktoobri algul puhkenud rahutustes hukkunud viimastel andmetel 157 inimest. Umbes 70 protsenti surmadest põhjustasid kuulihaavad peas või rindkeres. Võimud moodustasid vägivalla uurimiseks komisjoni ja tunnistasid algselt politseivägivalda vaid mõnel juhtumi puhul. 

Protestilaine puhkes oktoobri alguses pealinnas Bagdadis, kus meeleavaldajad nõudsid lõppu korruptsioonile ja töötusele. Hiljem nõudsid protestijad juba riigi poliitilise süsteemi täielikku ümbermuutmist ja rahutused levisid ka peamiselt šiiamoslemitega asustatud riigi lõunaossa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles