Silmaringi avardav: USA Navajo indiaanlaste oma riik

Kuku Raadio
Copy
Navajo tantsijad tähistavad pühasid New Mexicos.
Navajo tantsijad tähistavad pühasid New Mexicos. Foto: akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Neeme Raud rääkis KUKU raadio saates «Siin» oma äsjasest käigust Ameerika Navajo indiaanirahva oma riiki – Navajo Nationisse.

«Navajode riik ei ole pelgalt reservaat. Ühendriikide föderaalvalitsusega sõlmitud lepingute alusel on neil enda hallata riigi edelaosas, Arizona, Utah, New Mexico territooriumidel 71 000 ruutkilomeetrit. See on suurim ala, mis on Ühendriikides praegu ühe indiaani rahva käes. Navahode rahvaarv on umbes 350 000. Neil on oma valitud valitsus ja juhtkond. Kuid USA föderaalvalitsusel on muidugi kõige üle üldkontroll,» rääkis Raud.

Ent Navajo-riigis kehtivad mitmed USA üldpildist erinevad seadused. Näiteks on seal kogu alal range kuiv seadus.

«Mina sattusin äsja USA edelaosas ringi sõites Navajo riiki juba teist korda,» kõneles Raud. «Need on enamasti alad merepinnast kõrgel, liivakivi platool, kõrb. Mäestikud. Üks suurem sissetuleku allikas navajodele ongi turism. Kuid paljud elavad vaesuspiiril. Keskmine vanus on USA föderaalstatistika kohaselt 24 eluaastat.»

Et Raud navajode teemadest väga palju ei tea, ostis ta kohalikust poes nende ajalehe Navajo Times ja sealt jäi silma artikkel sellest, kuidas Soome 26 Ameerika indiaanirahvale nende esivanemate säilmeid ja reliikviaid tagastama hakkab.

«Kui Soome president Sauli Niinistö mõne nädala eest Valges majas president Donald Trumpiga kohtus, rääkisid nad tõepoolest ka sel teemal. Et rahvusmuuseumis on olnud juba 130 aastat kunagi Coloradost sinna viidud 26 indiaanirahva esindajate maiseid jäänuseid ja pühad asjad. Ning nüüd on Soome otsustanud need tagastada,» selgitas Raud.

«Soome on üks esimesi riike, kes sellise suure austusavalduse põlis-ameeriklastele teeb,» kirjutas Navajo Times. Paljude teiste Euroopa riikide, näiteks Prantsusmaaga, ei ole seni õnnestunud seesuguseid leppeid saavutada, kuid indiaanlaste juhid jätkavad selle nimel tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles