Zelenskõi kuulsaks teinud produtsendi poeg sai valitsuses magusa koha (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Riias.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Riias. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Ukraina praeguse presidendi Volodõmõr Zelenskõi näitlejana kuulsaks teinud filmiprodutsendi poeg on nüüd ametis Zelenskõi peamise majandusnõunikuna, kirjutab Reuters.

Endine koomik ja näitleja Zelenskõi on lubanud Ukraina poliitikat puhastada ja võimuladvikusse uusi nägusid tuua. Riigpea on aga saanud kriitikat seoses mõne personaliotsustega.

Probleem pole õigupoolest selles, et Aleksandr Rodnjanskõi oleks ebapädev. Tegu on Cambridge’i ülikooli haridusega ökonomistiga, kes töötas Zelenskõi nõunikuna juba varem ja aitas kokku panna tema majandusprogrammi pärast valituks osutumist.

Rahul ei olda hoopis kommunikatsiooniga. Valitsusallikad ütlesid Reutersile, et tänaseks on Rodnjanskõist saanud Zelenskõi peamine majandusnõunik, kuid avalikult pole sellest midagi teada antud.

34-aastase Rodnjanskõi sõnul oli teada, et tema nimi võib ametikõrgendusele ebavajalikku tähelepanu tõmmata. «Administratsioonis töötavad inimesed ütlesid mulle, et mu perekonnanimi on riskifaktor, et see võib juba iseenesest skandaal olla. Seda öeldi mulle juba enne, kui ma olin üldse otsustanud, kas soovin valitsusega liituda või mitte.»

Pole selge, miks tema ametissenimetamist kuskil välja kuulutatud ei ole.

Pärast võimule tõusmist nimetas Zelenskõi oma kabinetiülemaks oligarh Igor Kolomoiskõi advokaadi. Just Kolomoiskõi varju nähti Zelenskõi kohal juba presidendivalimiste eel, mil arvati, et Zelenskõi kavatseb oma endise tööandja ja toetaja huvisid presidendina teenima hakata.

Valimiste eel Lvivi riputatud plakat, kus Zelenskõi taga võib näha Kolomoiskõid. Plakatil on kirjas: «Oligarhi teener, oligarhi käpiknukk». 
Valimiste eel Lvivi riputatud plakat, kus Zelenskõi taga võib näha Kolomoiskõid. Plakatil on kirjas: «Oligarhi teener, oligarhi käpiknukk». Foto: YURI DYACHYSHYN/AFP/Scanpix

Samuti pannakse Zelenskõile pahaks, et ta on valitsuses töökohti leidnud mitmele sõbrale ja äripartnerile. President ise eitab onupojapoliitikat.

Produtsent Aleksandr Rodnjanskõi.
Produtsent Aleksandr Rodnjanskõi. Foto: Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix

Rodnjanskõi isa Aleksandr asutas omal ajal telekanali 1+1, mis tõi teleekraanile Zelenskõi ettevõtte Kvartal 95 toodetud komöödiasaated ning tegi Zelenskõi nime Ukrainas kuulsaks. Hiljem omandas kanali Kolomoiskõi ning sellest sai Zelenskõi valimiskampaania oluline osa.

Praegu elab produtsent Rodnjanskõi Venemaal. Tema poeg kasvas üles Saksamaal, õppides ja töötades ka USAs ja Ühendkuningriigis. Aastatel 2009-2011 oli ta oma isa ettevõtte äriosakonna juht.

Rodnjanskõi noorema sõnul tutvustati teda juunis endisele presidendi kantselei asejuhile Oleksi Gontšarukile, kellest tänaseks on saanud Ukraina peaminister. Kohtumise organiseeris Kvartal 95 kaasasutaja ja praegune presidendi nõunik Sergii Šefir.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles