Video: diktaator Franco sugulased läksid politseinikega kähmlema (1)

Copy
Diktaator Franco lapselaps Francis.
Diktaator Franco lapselaps Francis. Foto: PPE/SIPA/Scanpix

Hispaania diktaator Francisco Franco sugulastel tekkis eile Madridi El Pardo-Mingorrubio surnuaial kähmlus politseinikega, kirjutas ajaleht El Pais. Aastatel 1939-1975 Hispaaniat valitsenud diktaatori säilmed toimetati eile mausoleumist Madridi lähedal asuvale surnuaiale.

Vastasseis leidis aset ajal, mil politseinik püüdis läbi otsida Franco vanimat lapselast Francis Francot. Võimuesindaja kahtlustas, et lapselaps kandis kaasas nn spioonipastakat, millega oleks võimalik tseremooniat filmida. Valitsus oli keelanud piltide ja videote tegemise.

Üks diktaatori sugulastest ütles: «See on diktatuur. Pärast kõike, mida nad meile teinud on!» Sugulased võitlesid ümbermatmise vastu kohtus 16 kuud, algselt oli see kavandatud 2018. aasta juunisse.

Seni oli Franco puhkepaigaks Langenute Orus asuv mausoleum, eile maeti säilmed ümber Mingorrubio El Pardo avalikku surnuaeda Madridist põhjas. Franco ümbermatmine oli sotsialistist peaministri Pedro Sancheze prioriteet, kuna valitsusjuhi hinnangul tuleks lõpetada diktatuuri ülistamine.

Mausoleumi ehitas Franco režiim aastail 1941-1959, ning seda osaliselt umbes 20 000 poliitvangist sunnitöölise abiga. Sinna on maetud 37 000 surnut kodusõja mõlemalt poolelt. Tegemist on Euroopa ühe suurima massihauaga.

Sugulased kandmas Franco kirstu.
Sugulased kandmas Franco kirstu. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Franco sugulased lootsid ümbermatmisest teha avaliku austusavalduse diktaatorile, kuid Langenute Orgu jõudes anti neile korraldus telefonid ära anda ja maha jätta ka vana Hispaania lipp, mis kattis Franco kirstu ka tema matmise järel 1975. aastal. Perekond soovis Franco-aegse lipu kirstule asetada ka eile.

Sugulased kandmas Franco-aegset Hispaania lippu.
Sugulased kandmas Franco-aegset Hispaania lippu. Foto: CURTO DE LA TORRE/AFP/Scanpix

Telefonid anti pereliikmetele surnuaial tagasi, kuid politsei avastas perekonna krüptis metalleseme kohast, kus viibis lapselaps Francis. Kahtlustati, et ta võis valitsuse kehtestatud keelust hoolimata kaasas kanda väikese kaameraga varustatud pastapliiatsit. Francis keeldus läbiotsimisest ja ütles: «Siia tõmban ma enda jaoks joone!»

Enne seda olid politseinikud perekonna teatel ära võtnud ühe Franco lapselapselapse telefoni ja kustutanud sealt pildid, mille naine oli teinud.

Aset leidis kähmlus politseinikega, mille käigus ütles Francis: «Sina ei ole siin boss, see mees on,» näidates näpuga valitsusametnik Félix Bolañose suunas, kes on viimastel nädalatel püüdnud nii perekonna kui ka nende advokaadiga häid suhteid hoida.

Bolaños astus vahele ja püüdis tülitsejaid rahustada, meenutades sugulastele, et videote ja piltide tegemine on keelatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles