Pentagon andis pilveandmetöötlusprogrammi lepingu Microsoftile

Copy
Microsofti logo.
Microsofti logo. Foto: Reuters / Scanpix

USA kaitseministeerium teatas eile, et sõlmib 10 miljardi dollari suuruse pilveandmetöötlusprogrammi lepingu Microsoftiga.

Otsus järgnes suurt tähelepanu pälvinud hankeprotsessile, mille võitjaks prognoositi Amazoni.

10-aastase ühtse kaitsetaristuprogrammi (JEDI) lepinguga hakkavad kõik USA relvajõudude harud infot jagama ühes süsteemis reaalajas tehisintellekti abiga.

Pentagon lükkas kopsaka lepingu sõlmimise varem sel aastal edasi, öeldes, et vastne kaitseminister Mark Esper soovib vaadata kogu protsessi «kriitilise pilguga» üle.

Amazoni peeti favoriidiks tehnoloogia pakkumisel JEDI programmi jaoks, kuid kriitikud väitsid, et hankeprotsess eelistas Seattle'is baseeruvat tehnoloogiahiidu.

Hange tekitas küsimuse selle üle, kas internetihiiud, kelle sõnul nad tahavad muuta maailma paremaks, peaksid olema kaasatud kaitsetööstusesse.

Amazoni juht Jeff Bezoz kaitses oma kompanii pakkumist, öeldes, et USA kaitsejõupingutuste toetamine on tähtis, isegi kui see on ebapopulaarne.

Microsoft oli Amazoni ainus rivaal, seda hoolimata asjaolust, et paljud töötajad kutsusid pakkumisest loobuma.

«Paljud Microsofti töötajad ei arva, et seda, mida me loome, tuleks kasutada sõja pidamiseks,» ütles üks blogipostitus Mediumis.

«Leping on tohutu ulatusega ja kaetud saladuselooriga, mis muudab peaaegu võimatuks teada, mida me töötajatena loome,» lisati postituses.

Microsoft on kaitsenud oma huvi sõjaliste lepingute vastu, öeldes, et «me kõik elame selles riigis, mis sõltub tugevast kaitsest».

Google astus hankeprotsessist kõrvale, öeldes, et leping ei sobiks kokku kompanii põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles