Taiwanis toimus esimene geiparaad pärast homoabielude seadustamist (1)

Copy
Taist pärit pidulised geiparaadil Taiwanis Taipeis 26. oktoobril 2019.
Taist pärit pidulised geiparaadil Taiwanis Taipeis 26. oktoobril 2019. Foto: AFP / Scanpix

Taiwanis toimus laupäeval esimene geiparaad pärast samasooliste abielu seadustamist tänavu mais.

Taiwani geiparaadid on olnud traditsiooniliselt regiooni suurimad, kuid tänavusel osales rekordarv 200 000 inimest. Üritus korraldati pealinnas Taipeis. 

Alates maist, kui Taiwan legaliseeris esimesena Aasias samasooliste abielu, on abiellu astunud üle 2000 geipaari.

"Ma toetan abieluvõrdsust, kuna tegemist on elementaarse inimõigusega," ütles üks paraadil osalenud heteroseksuaalne õpetaja, kes tõi üritusele ka oma lapse. 

"Taiwan on teinud suuri edusamme samasooliste abielude seadustamisel... Ma tunnen suurt uhkust selle üle, et oleme esimesed Aasias, kes seda tegid," lisas ta. 

Samasooliste abielude oponendid on lubanud karistada president Tsai Ing-weni ja seadusandjaid, kes hääletasid geiabielude legaliseerimise poolt järgmisel aastal jaanuaris toimuvatel valimistel. 

Taiwani samasooliste abielu seadus kätkeb endas piiranguid, mida pole heteroseksuaalsetel paaridel. Geipaaridel on näiteks õigus ainult adopteerida oma partnerite bioloogilisi lapsi.

Samuti on võimalik taiwanlasel abielluda samast soost välismaalasega ainult juhul, kui tema partneri kodumaal on geiabielu samuti lubatud. Näiteks, Taiwani kodanikust mees võib Taiwanis abielluda austraallasest mehega, kuid mitte Lõuna-Korea kodanikust mehega.  

Saareriigi geiaktivistide sõnul võitlevad nad edasi rahvusvaheliste abielude ja adopteerimisõiguste eest. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles