Erdoğan: Sotši leppe nurjumise korral puhastame piiriala kurdidest ise

Copy
Türgi sõdurid ja Ankara-meelsed Süüria mässulised 23. oktoobril Ras al-Aini piirilinnas paar päeva pärast kurdi vägede taandumist linnast.
Türgi sõdurid ja Ankara-meelsed Süüria mässulised 23. oktoobril Ras al-Aini piirilinnas paar päeva pärast kurdi vägede taandumist linnast. Foto: Ugur Can/AP/Scanpix

President Recep Tayyip Erdoğan lubas laupäeval, et Türgi puhastab piiriala Süüriaga terroristidest, kui kurdi väed ei taandu Venemaaga kokkulepitud tähtajaks piirkonnast. 

«Kui terroristid ei ole 150 tunni möödumise ajaks lahkunud, võtame olukorra enda kontrolli alla ja puhastame selle ise,» ütles Erdoğan Istanbulis telepöördumises, viidates kurdi rahvakaitseüksustele (YPG), mida Ankara peab Türgis terroristlikuna keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) Süüria haruks. 

Erdoğan ja Vene president Vladimir Putin ja sõlmisid teisipäeval Sotšis vastastikuse mõistmise memorandumi, mille alusel aitavad Vene sõjaväepolitsei ja Süüria piirivalve viia 150 tunni jooksul alates kolmapäeva keskpäevast YPG võitlejad ja nende relvad 30 kilomeetri kaugusele Türgi-Süüria piirist.

Seejärel alustavad Venemaa ja Türgi ühispatrulle kahes piirkonnas, mis ulatuvad 120 kilomeetri pikkusest Türgi turvatsoonist 10 kilomeetrit itta ja läände. 

See võimaldab Türgil patrullida aladel, mis ei ole osa Ankara pealetungist.

Ähvardusele vaatamata ütles Erdoğan laupäeval, et Türgi on suuresti saavutanud oma eesmärgi luua turvatsoon enda kaitsmiseks YPG ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) riismete rünnakute eest. 

Türgi president kutsus rahvusvahelist kogukonda toetama riigi soovi luua turvatsoon 3,6 miljonile Türgis elava süüria põgenikule. 

«Kui meie projekte ühe kuni kahe miljoni inimese tagasisaatmisest protsessi esimeses etapis ei toetata, ei jää meil muud üle, kui uksed avada ja lasta neil Euroopasse minna,» hoiatas Erdoğan. 

Türgi riigipea on viimastel nädalatel süüria põgenike Euroopasse lubamisega ähvardanud ka varem. Laupäeval ütles ta, et ei šantažeeri kedagi, vaid pakub välja lahenduse. 

Süüria põhjaosas asuvad valitsusväed jõudsid laupäeval pärast lisajõudude saatmist piirkonda strateegilise tähtsusega paika Türgi piiri ääres, teatasid vaatlejad. 

Süüria režiimiväed piirilinna Ras al-Aini ümbritseva provintsi piiridele, vahendas riiklik uudisteagentuur SANA. 

Režiimiväed saabusid piirkonda, mille Türgi väed hõivasid 9.-17. oktoobrini kestnud pealetungi käigus Süüria kurdi rahvakaitseüksustele (YPG). 

Valitsusväed asusid positsioonidele ka maanteel, mis ulatub umbes 30 kilomeetrit Türgi-Süüria piirist lõunasse, vahendas SANA. 

Türgi ja selle Süüria mässulistest liitlased hõivasid sõjalise operatsiooni käigus Süüria piiril umbes 120-kilomeetrise lõigu.  

Suurbritannias baseeruv vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas laupäeval, et umbes 2000 Süüria režiimivägede sõdurit ja sajad sõidukid on asumas positsioonidele selle ala piiril, mida Türgi nimetab turvatsooniks. 

Vabaühendus nimetas seda Süüria armee suurimaks sõjaliseks kohalviibimiseks piirkonnas viimastel aastatel ja lisas, et Süüria režiimivägede sõdureid saadavad Vene sõjaväepolitseinikud. 

Moskva on teatanud, et on saatnud Süüriasse Sotši lepet jõustama 300 sõjaväepolitseinikku. 

Vaatluskeskuse teatel tulistasid kurdi võitlejad ja Ankara-meelsed süüria mässulised laupäeval režiimivägede saabumisest hoolimata piirkonnas teineteist suurtükkidest. 

Kurdide juhitud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on väljendanud vastuseisu mõnedele Sotši leppe punktidele ning kurdide käes on endiselt mõned alad loodavas turvatsoonis.

Kurdi võitlejatel on Türgi vägede käes oleva 120-kilomeetrise piirilõigu mõlemas servas asuvatelt piirialadelt lahkumiseks aega teisipäeva õhtul kella kuueni.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles