Tšiili sõjavägi tühistas pealinnas öise liikumiskeelu

Copy
Tšiili sõdurid 21. oktoobril pealinna Santiago tänavatel.
Tšiili sõdurid 21. oktoobril pealinna Santiago tänavatel. Foto: Jose Miguel Rojas/SIPA/Jose Miguel Rojas/SIPA

Tšiili sõjavägi tühistas laupäeval pealinnas Santiagos viimase nädala jooksul igal õhtul jõustatud öise liikumiskeelu. 

«Praegused tingimused lubavad meil otsustada, et pealinna piirkonnas liikumiskeeldu ei kehtestata,» teatas sõjavägi avalduses. 

Santiagos nõudis reedel ligi miljon inimest majandusreforme ja president Sebastián Piñera tagasiastumist pärast ohvreid nõudnud proteste.

Meeleavaldajad kandsid lippe ja laulsid Augusto Pinocheti diktatuuri aegseid vastupanulaule, vastates üleskutsele osaleda «Tšiili suurimal marsil».

Santiago kuberner Karla Rubilar nimetas meeleavaldust ajalooliseks päevaks, avaldades tunnustust «ligi miljoni inimese rahumeelsele marsile, kes esindavad unistust uuest Tšiilist».

Piñera ütles pärast suurmeeleavaldust, et ta «kuulis rahva sõnumit».

Piñera ütles Twitteri postituses, et «tänane ulatuslik, rõõmus ja rahumeelne marss, kus tšiillased nõudsid õiglasemat ja toetavamat Tšiilit, avab suurepäraseid teid tuleviku ja lootuse jaoks».

«Me kõik kuulsime sõnumit. Me kõik oleme muutunud. Ühtsuse ja jumala abiga liigume mööda teed Tšiili poole, mis on parem kõigi jaoks,» lisas ta.

Tšiili rahutused algasid oktoobri keskpaigas Santiagos metroopileti hinnatõusu üle ning on kasvanud suuremaks meeleavalduseks majandusliku ebavõrdsuse vastu.

Rahutused on nõudnud seni 19 inimelu, 584 inimest on saanud viga ja 2410 on vahistatud, selgus riikliku inimõiguste instituudi andmetest. Viite surma seostatakse julgeolekujõudude tegevusega.

Kolmapäeval korraldati riigis üldstreik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles