Uruguay presidendivalimistel on juhtimas Daniel Martinez

BNS
Copy
Daniel Martinez
Daniel Martinez Foto: AP/Scanpix

Uruguay presidendivalimistel on juhtimas valitsuskoalitsiooni kandidaat Daniel Martinez, kes esialgsetel tulemustel on kogunud 38 toetusprotsenti.

Paremtsentristliku Rahvapartei kandidaat ja endine senaator Luis Lacalle Pou on teisel kohal 30 protsendiga häältest.

Esialgu pole siiski veel selge, kas vahest piisab võitmiseks esimeses voorus. Vajaduse korral peetakse teine valimisvoor 24. novembril. Järgmine president astub ametisse 2020. aasta 1. märtsil.

Uruguay kodanikud valisid pühapäeval mantlipärijat president Tabaré Vázquezele ning hääletasid põhiseadusreformi üle, millega luuakse sõjaväepolitsei ja karmistatakse karistusi kõige raskemate kuritegude eest.

Uruguayd on pikka aega peetud rahu ja stabiilsuse kantsiks tihti turbulentses regioonis, kuid see staatus on sattunud küsimärgi alla julgeolekuolukorra halvenemise tõttu. 2018. aastal registreeriti Uruguays rekordilised 414 tapmist, mis oli 45 protsenti rohkem kui aasta varem.

See tekitas küsimuse, kas nõustuda ettepanekuga muuta põhiseadust, et luua sõjaväeline rahvuskaart. Samuti tahetakse karmistada karistusi eriti raskete kuritegude eest ning võimaldada määrata eluaegse vangistuse. Praegu on maksimaalseks karistuseks 32 aastat trellide taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles