Hiina parteieliit kogunes pleenumile riigi tulevikku arutama

Copy
Jingxi hotell Pekingis, kus algas esmaspäeval neljapäevane Hiina valitseva Kommunistliku partei keskkomitee pleenum.
Jingxi hotell Pekingis, kus algas esmaspäeval neljapäevane Hiina valitseva Kommunistliku partei keskkomitee pleenum. Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP/SCANPIX

Hiina valitseva Kommunistliku Partei ladvik kogunes esmaspäeval Pekingis partei keskkomitee neljandale pleenumile, mis arutab riigi tegevuskava ja tulevast kurssi.

Üks sellenädalase pleenumi peateemasid on riikliku uudisteagentuuri Xinhua teatel Hiina valitsussüsteemi parandamine ja moderniseerimine.

Poliitikaanalüütik Hua Po ütles, et pleenumil võidakse vastu võtta dokument, mis taunib Hiina endise liidri Deng Xiaopingi turule orienteeritud majandusreformide poliitikat. 

Pleenum vältab esmaspäevast neljapäevani ja on esimene pärast 2018. aasta veebruari. 

Xinhua teatel kinnitati pleenumi toimumisaeg neljapäeval Xi juhitud keskkomitee istungil.

Inglisekeelne riiklik ajaleht Global Times kirjutas, et keskkomitee poliitbüroo vaeb küsimusi nagu Hiina omadustega sotsialismi säilitamine ja parendamine ning valitsussüsteemi kaasajastamine.

Hiina teatab pärast pleenumeid sageli olulistest poliitilistest sammudest, viimane pleenum keskendus riigi institutsioonide  reformikavale, mis suurendas veelgi Kommunistliku Partei võimu. Üle-eelmine pleenum kiitis heaks presidendi ametiaja piirangute tühistamise, mis annab praegusele riigipeale Xi Jinpingile võimaluse jääda ametisse kogu eluks. 

Hiina Rahvavabariik tähistas 1. oktoobril oma asutamise 70. aastapäeva. Keskvalitsust on raputanud aga kuid kestnud demokraatiameelsed meeleavaldused Hongkongis, aeglustuv majandus ja kaubandussõda Ühendriikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles