Kaugel hävingust: mida tähendab al-Baghdadi surm ISISe tulevikule? (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
ISISe võitleja Raqqas 2014. aasta suvel, kui terrorirühmitus kontrollis suuri alasid Süürias ja Iraagis.
ISISe võitleja Raqqas 2014. aasta suvel, kui terrorirühmitus kontrollis suuri alasid Süürias ja Iraagis. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kuigi ISISe juhi Abu Bakr al-Baghdadi surm annab mõneks ajaks terrorirühmitusele hoobi, on analüütikud üsna ühel meelel, et kindlasti ei tähenda see organisatsiooni ega selle levitatava ideoloogia lõppu.

USA vägede orkestreeritud al-Baghdadi tapmine jätab ISISe küll selge liidrita, kuid organisatsioon ongi üles ehitatud lähtuvalt eeldusest, et ühel hetkel nende juht kõrvaldatakse.

Al-Baghdadi surmamine just praegu on valus eelkõige seetõttu, et tänavu märtsis sundisid Ühendriikide ja kurdide väed kunagi suurt osa Süüriast ja Iraagis kontrollinud terrorirühmitust loobuma oma nn kalifaadi viimasest tugipunktist ning lisaks al-Baghdadile tapeti nädalavahetusel ka tema võimalikuks järeltulijaks peetud ISISe kõneisik Abu Hassan al-Muhajir.

«Põhiline on: see lööb vaenlase kõikuma, aga ideoloogia – ja see kõlab nüüd klišeena – pole surnud,» lausus AP-le Chris Costa, USA presidendi Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõukogu terrorismivastase võitluse endine juhtivdirektor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles