Soome peaminister soovib vähendada soomlaste lihatarbimist (2)

Copy
Soome peaminister Antti Rinne.
Soome peaminister Antti Rinne. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kliimamuutustega võitleva Soome peaministri Antti Rinne sõnul saab ühe meetmena vähendada soomlaste lihatarbimist, ja seda nii, et riik alandab aedviljadele rakendavaid makse.

Peaminister Antti Rinne sõnul tuleb kliimamuutustega võitlemiseks kasutada kõiki võimalikke vahendeid. Ta ei välistanud ka majandusteadlaste väljapakutud ideed piirata bensiini ja diisli müüki. «Ma ei kanna maha ühtegi varianti enne, kui seda on uuritud ja analüüsitud, kas see on hea variant asjaga tegelemiseks,» ütles peaminister pühapäeval YLE raadiosaates.

Üks võimalus oleks tema sõnul kliimasõbralikum toit, millest on tema sõnul juttu ka valitsusprogrammis. Aedviljade maksustamist peaks Rinne sõnul alandama, kuid liha maksustamine peaks jääma muutumatuks.

«Ma oleks pidanud juba kevadel ütlema otse välja, nagu nüüd ütlen, et muudame aedviljad maksuvähedamisega odavamaks ja jätame lihahinna samale tasemele. Sellega saavutame muutusi,» sõnas Rinne.

Rinne valitsusel on suured plaanid kliimamuutustega võitlemisel, kuid valitsust on kritiseeritud konkreetsete meetmete puudumise pärast. Valitsuse plaan muuta Soome aastaks 2035 kliimaneutraalseks saavutatakse plaani järgi transpordi ja energiatootmise tekitatud saaste vähendamisega. Tööstuses ja põllumajanduses tootmisprotsesse muuta pole Rinne sõnul vaja.

«Kliimaeesmärgid võime saavutada sellise poliitikaga, mis muudab igapäevaelu, aga mitte halvemas suunas.» Rinne väitel võidakse teha ka selliseid otsuseid, mis parandavad sotsiaalset ebaõiglust Soomes.

«Arutelu läheb siin-seal küll käest ära,» nentis Rinne. «Tekitatakse hirmu ja ebakindlust, et soomlaste elu muutub kliimamuutustega võitlemisega seotud otsuste tõttu totaalselt. Ma kinnitan, et me ei pea tegema selliseid otsuseid, mille tõttu meie igapäevaelu kõvasti kannataks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles