Hongkongi aktivistil Joshua Wongil ei lubata valimistel kandideerida

Copy
Hongkongi demokraatiaaktivist Joshua Wong.
Hongkongi demokraatiaaktivist Joshua Wong. Foto: AFP / Scanpix

Hongkongi demokraatiaaktivistil Joshua Wongil ei lubata eelseisvatel kohalikel valimistel kandideerida.

Wong, kes on demokraatialiikumise üks prominentsemaid isikuid, süüdistas valitsust «poliitilises sõelumises» pärast seda, kui valimisametnik tunnistas kehtetuks tema ülesseadmise novembris korraldatavatel valimistel.

«Mõistan valitsuse karmilt hukka poliitilise sõelumise ja tsensuuri eest, mis jätsid mind ilma minu poliitilistest õigustest,» ütles Wong täna Facebooki postituses.

Hongkongi valitsuse kõneisik ütles meedia järelepärimisele vastates, et Wongi ülesseadmine kuulutati kehtetuks, kuna ta pooldab Hongkongi «enesemääramist». See on aga vastuolus selle Hiina autonoomse piirkonna põhiseadusega.

Hongkongis on ligi viis kuud kestnud demokraatiameelsed protestid, mille vastu on Peking ja tema kohalikud juhid võtnud range hoiaku.

Kokkupõrked demokraatiameelsete protestijate ja julgeolekujõudude vahel on olnud suurimaks väljakutseks Hiina võimule alates 1997. aastast, mil Suurbritannia Hongkongi Pekingile loovutas.

22-aastane Wong on üks kõige tuntumaid demokraatiaaktiviste Hongkongis. Ta osales juba 2014. aastal nn vihmavarjuliikumises, mis ei suutnud aga saada Pekingilt ühtegi järeleandmist.

Wong ja tema partei Demosisto on eitanud Hongkongi iseseisvuse püüdlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles