Ukrainas idaosa konfliktitsoonis Zolotes algas vägede lahutamine

Copy
Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissiooni vaatlejad 9. oktoobril Luganski oblastis Zolote küla juures eelmise vägede lahutamise katse ajal.
Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissiooni vaatlejad 9. oktoobril Luganski oblastis Zolote küla juures eelmise vägede lahutamise katse ajal. Foto: Stringer/Sputnik/Scanpix

Ukraina, separatistid ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatasid teisipäeval, et Luganski oblastis Zolotes algas vägede lahutamine.

«Enne Normandia formaadi kohtumist lahutatakse väed kooskõlastatud kohtades. Zolotes käib lahutamine otse praegu. Me alustame tänasest... See on vahetult lahutusjoonel asuvate vägede tagasitõmbamine,» ütles Ukraina välisminister Prõstaiko Mariupolis ajakirjanikele.

Tema sõnul kinnitab lahutamist Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissioon.

«Miks me viivitasime? Sest meil on vaja, et see ei oleks lihtsalt tagasitõmbamine, seda peab kontrollima ja kinnitama OSCE erivaatlusmissioon. Me andsime neile aega ettevalmistusteks,» märkis Prõstaiko.

Ukraina välisminister täpsustas, et pärast Zolotet, kui seal jääb relvarahu pidama, tõmmatakse üksused tagasi ka Petrivskes.

«Piirkonnas Zolote-4 algas mõlema poole vägede väljaviimine,» teatas Ukraina sõjavägi Facebookis.

Vägede väljaviimise algust kinnitasid ka isehakanud Luganski vabariigi esindaja Vladislav Deinego ja OSCE vaatlejad.

«Pooled jätkavad täna sõdurite ja relvade Zolotest välja viimist,» ütles OSCE eriesindaja Martin Sajdik ajakirjanikele.

Vägede tagasitõmbamine on Vene presidendi Vladimir Putini ja Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi otsekõneluste peatingimus. Kõnelusi vahendavad niinimetatud Normandia formaadis Prantsusmaa ja Saksamaa liidrid.

Mais võimule tulnud Zelenskõi on algusest peale püüdnud rahuprotsessi taaskäivitada, et lõpetada viis aastat kestnud ja 13 000 inimese elu nõudnud konflikt Ida-Ukrainas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles