ÜRO kutsus üles pingete leevendamisele Boliivias

Copy
Märulipolitsei Cochabambas tegutsemas.
Märulipolitsei Cochabambas tegutsemas. Foto: DANILO BALDERRAMA/REUTERS

ÜRO kutsus teisipäeval üles pingete leevendamisele Boliivias, kus pärast valimisi on vägivald lahvatanud president Evo Moralesi ja opositsiooniliidri Carlos Mesa toetajate vahel.

ÜRO esindus La Pazis tegi avalduse, milles kutsus poliitikuid, kogukonnaliidreid ja kogu rahvast üles pingete leevendamisele ja igasuguse vägivalla hülgamisele.

20. oktoobril toimunud valimisi varjutavad süüdistused, et tulemus kallutati pettusega valimised võitnud president Moralesi kasuks. Häälte kokkulugemisel toimus järsk ja tänini selgituseta nihe Moralese kasuks.

Boliivia valitsus kutsus vastuolulistel presidendivalimistel lüüa saanud kandidaadi Mesa teisipäeval osalema häälte ülelugemisel.

Kuigi Morales ei kogunud esimeses voorus rohkem kui pooli häältest, jäi teda Mesast napilt eraldama rohkem kui 10 protsenti häältest, mis annab talle seaduse alusel otsevõidu juba avavoorus. Kui kahe kandidaadi toetuse vahe oleks jäänud alla 10 protsendi, tulnuks korraldada teine valimisvoor.

Morales on juba Ladina-Ameerika kõige kauem ametis olnud liider. Ta juhib Boliiviat 2006. aastast ja kui praegune tulemus jääb kehtima, püsib ta ametis 2025. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles