Riigid on ÜROs Hiina uiguuride massilise tagakiusu küsimuses eri meelt

Copy
Valvetorn Hiina Xinjiangi provintsis perimeetriaial, mille teisel pool asub ametlikult kutsehariduskeskus. Pilt on tehtud mullu 4. septembril, kui keskust oluliselt laiendati.
Valvetorn Hiina Xinjiangi provintsis perimeetriaial, mille teisel pool asub ametlikult kutsehariduskeskus. Pilt on tehtud mullu 4. septembril, kui keskust oluliselt laiendati. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Uiguuride massiline kinnipidamine ja jälgimine Hiina Xinjiangi provintsis pälvis eile ÜROs kriitikat, kui 23 riiki toetasid Briti avaldust, milles mõisteti hukka Pekingi inimõigusrikkumised.

Kuid Hiina liitlased vastasid oma avaldusega, mida toetas veelgi enam riike: 54. Valgevene koostatud vastu avalduses kuhjati kiitust Pekingi «märkimisväärsetele saavutustele inimõiguste vallas».

Kui Briti avaldust toetasid peamiselt lääneriigid, siis Valgevene avalduse toetajate seas olid Pakistan, Venemaa, Egiptus, Boliivia, Serbia ja Kongo Demokraatlik Vabariik, keda kõiki on kritiseeritud inimõiguste rikkumiste pärast.

Avaldused pole küll siduvad, kuid toovad esile üleilmsed erimeelsused Hiina inimõigusolukorras. Olukorra taustal kõrguvad Pekingi katsed näidata välismaal oma diplomaatilist ja majanduslikku jõudu. Näiteks Valgevenes ehitab ta tohutut tööstusparki.

Inimõiguslaste sõnul on Xinjiangis kinnipidamislaagrites rohkem kui miljon uiguuri ja teistesse, enamjaolt islamisusulistesse vähemustesse kuuluvaid inimesi.

Peking algselt eitas laagrite olemasolu. Nüüd aga ütleb ta, et need on kutsehariduskeskused, mida on vaja usuäärmusluse ja terrorismi vastu võitlemiseks.

Hiina käivitas oma Xinjiangi-poliitikale toetuse tagamiseks üleilmse avalike suhete kampaania. Tal isegi õnnestus veenda end toetama moslemienamusega riigid nagu Saudi Araabia ja Pakistan.

Brittide avalduses olid riigid mures uiguuride massilise kinnipidamise, kultuuriliste ja usuliste tavade piiramise, massilise jälgimise ja teiste inimõigusrikkumiste pärast.

«Hiina valitsus peaks kiirelt... (hoiduma) uiguuride ja teiste moslemikogukondade omavolilisest kinnipidamisest,» lisati dokumendis.

Avaldust toetanud riikide seas on USA, Saksamaa, Prantsusmaa, Kanada, Jaapan ja Uus-Meremaa.

Sellele vastu käinud Valgevene avaldus aga ütles: «Me kiidame Hiina märkimisväärseid saavutusi inimõiguste vallas, sest see järgib inimestekeskset arengufilosoofiat ning inimõiguste kaitsmist ja edendamist arengu kaudu.»

«Lisaks hindame Hiina panust rahvusvahelistesse inimõigustesse,» lisas dokument.

Avalduses kritiseeriti inimõiguste politiseerimist ÜROs.

Uiguurid, kes on peamiselt islamiusulised, moodustavad enamiku Hiina loodeosas asuva Xinjiangi provintsi elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles