Valge Maja peitis Trumpi ja Zelenskõi vestluse olulisi detaile (3)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Joel Lerner / Xinhua / Imago Images / Scanpix

USA Kongressi esindajatekojas eile tunnistusi andnud rahvusliku julgeoleku nõukogu Ukraina-ekspert, kolonelleitnant Alexander S. Vindman ütles parlamendisaadikute ees, et Valge Maja avaldatud mahakirjutus USA ja Ukraina presidendi juulikuisest telefonivestlusest jättis välja võtmetähtusega sõnu ja fraase ning kuigi Vindman püüdis neid transkriptsiooni lisada, ei õnnestunud see tal.

Väljajäetud osades väitis USA president Donald Trump Vindmani sõnul, et on olemas salvestised, kus endine asepresident Joe Biden arutab Ukraina korruptsiooniga seonduvat ning Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi mainis otsesõnu energeetikafirmat Burisma Holdings, mille juhatusse kuulus Joe Bideni poeg Hunter Biden.

Kolme tunnistusega kursis oleva inimese sõnul rääkis Vindman, kuidas ta püüdis muuta täpsemaks Valge Maja töötajate tehtud mahakirjutust presidentide kõnest, kuid hoolimata sellest, et osa tema parandusi võeti arvesse, jäid kaks eelmainitud kohta ikkagi transkriptsiooni lisamata, kirjutas The New York Times.

Rahvusliku julgeoleku nõukogu Ukraina-ekspert, kolonelleitnant Alexander S. Vindman saabumas eile Kongressi tunnistusi andma.
Rahvusliku julgeoleku nõukogu Ukraina-ekspert, kolonelleitnant Alexander S. Vindman saabumas eile Kongressi tunnistusi andma. Foto: SHAWN THEW/ EPA / SCANPIX

Vindmani tunnistus ei muuda oluliselt seni Trumpi ja Zelenskõi kõne kohta teada olnud infot, sest ka mahakirjutuses on üksjagu viiteid Bideni perekonna tegemiste uurimisele ja Ukrainaga seotud vandenõuteooriatele, kuid tänu Vindmani avaldusele on nüüd võimalik oletada, mis võis vestluses olla nendel kohtadel, kus mahakirjutusse on lisatud ellipsikujulised märgised.

Septembris kinnitas kõrge Valge Maja ametnik CNNile, et need märgid ei tähista välja jäetud sõnu või fraase, vaid viitavad hääle katkemisele või pausile vestluses.

USA parlamendi demokraatidest saadikud alustavad täna ametlikku poliitilist protsessi presidendi tagandamiseks. Esindajatekoja seaduste hääletamisele panemise kava koostav komisjon koguneb arutama resolutsiooni, mis puudutab ulatust ja regulatsioone seoses uurimisega selle osas, kas president Donald Trump kasutas oma ametipositsiooni Ukrainalt poliitiliste teenete nõudmiseks.

Hääletus resolutsiooni üle peaks esindajatekoja täiskogus toimuma homme.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles