Leht: Baghdadi reetis isik tema siseringist (1)

Copy
Iraagi noored vaatamas Najafi linnas telekast uudist äärmusrühmituse Islamiriik juhi Abu Bakr al-Baghdadi surmast.
Iraagi noored vaatamas Najafi linnas telekast uudist äärmusrühmituse Islamiriik juhi Abu Bakr al-Baghdadi surmast. Foto: Alaa Al-Marjani / REUTERS / Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) juhi Abu Bakr al-Baghdadi siseringis tegutses kuid informaator, kellelt saadud andmed viisid maailma tagaotsituima mehe tapmiseni, kirjutab ajaleht Washington Post täna.

Baghdadi leiti üles tänu tema lähimasse kaaskonda sulandunud isikule, väidab leht. Mees edastas Baghdadi liikumise kohta võimudele andmeid mitme kuu vältel.

Agendi rahvust ei ole avalikustatud. Ta pääses aga IS-i liidrile nii lähedale, et sai ameeriklastele tema liikumise kohta detailseid andmeid edastada. Ta aitas Baghdadil liikuda Süürias ühest turvapaigast teise ja saatis tema pereliikmeid, kui nood pidid arsti juurde minema.

Ilmselt on tegu sama mehega, kes varastas Baghdadile saatuslikuks saanud aluspüksid. Just pükstelt leitud DNA kinnitas, et nende omanik on IS-i juht.

Posti artikkel tugineb tundmatuks jäänud ametnike ütlustele. USA sõjavägi ega valitsus ei ole lehe andmeid ametlikult kinnitanud.

Mees peaks saama 25 miljoni dollari suuruse tasu, mille USA oli Baghdadini viiva vihje eest välja pannud.

Informaatori pääs IS-i juhi lähiringi on erandlik, sest Baghdadit tunti kui iseäranis ettevaatlikku ja end põhjalike turvameetmetega kaitsnud isikut.

Mees rääkis Postile, et pöördus IS-i vastu alles siis, kui rühmitus tappis ühe tema sugulase. Siis kaotas ta oma sõnul usu rühmitusse.

Reetur oli kohal ka siis, kui USA eriväelased ründasid Baghdadi peidupaika Põhja-Süürias Idlibi provintsis. Ta oli hoiatanud, et al-Bagdadi kannab enesetapuvööd, millega end avastamise korral õhku lasta.

Nii ka juhtus. Baghdadi lasi end õhku tunnelis, kuhu USA üksused talle kannule olid jõudnud. Surma sai ka kolm last, kelle IS-i juht oli tunnelisse kaasa võtnud.

Posti andmetel said ameeriklased agendist teada Süüria kurdi vägede SDF kaudu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles