Saksa valitsus kiitis heaks paremäärmusluse vastase eelnõu (3)

Copy
Saksa siseminister Horst Seehofer.
Saksa siseminister Horst Seehofer. Foto: Christian Thiel / Scanpix

Saksa valitsus kiitis täna heaks paremäärmusluse vastase seaduseelnõu. 

Kantsler Angela Merkeli kabinet võttis vastu meetmed, mille peaeesmärgiks on relvamüügi ja vihakõne reguleerimine internetis. 

Eelnõu jõustumiseks tuleb see heaks kiita veel parlamendis. 

«Paremäärmuslikust ekstremismist ja paremäärmuslikust terrorismist lähtuv oht ning nendega kaasnev antisemitism on Saksamaal kõrge ja me ei saa seda liiga palju rõhutada,» ütles Saksa siseminister Horst Seehofer pressikonverentsil. 

Saksamaal võeti juba 2017. aastal vastu seadus, mis nõudis sotsiaalmeediafirmadel äärmusliku sisu eemaldamist, ähvardades vastasel juhul kuni 50 miljoni euro ulatuses trahvidega. 

Seadus kiideti heaks pärast rändevoo kõrghetke 2015. aastal, millega kaasnes paremäärmusliku retoorika kasvamine.

Seaduse järgi on firmadel nagu Twitter ja Facebook aega 24 tundi Saksa seadusi rikkuvate postituste eemaldamiseks. 

Uue seaduse järgi nõutakse politsei informeerimist rassivihale õhutavatest ja tapmisähvarduste postitustest. Sellistel juhtudel on korrakaitsel õigus nõuda platvormidelt ebaseadusliku sisu postitanud kasutaja andmeid. 

«See peab olema selge, et internet pole seadusetu tsoon ning kuigi sõnavabadus valitseb digitaalses maailmas samamoodi nagu analoogses maailmas, on sel piirid, kui see rikub kriminaalseadustikku,» ütles justiitsminister Christine Lambrecht.

Täna heakskiidetud meetmed näevad ette ka samme tulirelvade kurjategijate kätte sattumise vastu. 

Relvaoste hakkab kontrollima Saksa sisejulgeoleku järelevalve, kes teeb selgeks, kas ostja on seotud mõne äärmusliikumisega. 

Kolme nädala eest postitas paremäärmuslane internetti vihakõnet sisaldava manifesti ning üritas seejärel korraldada tormijooksu sünagoogile Ida-Saksamaal Halle linnas. Juutide pühakotta mees ei pääsenud, kuid tappis seejärel kaks sakslast lähedalasuvas Türgi söögikohas. 

Ründaja tulirelv, mis teadete järgi oli ehitatud 3D-printeriga, tõrkus ning tänu sellele jäi ära võimalik veresaun, ütles Seehofer.

«Ma ei taha isegi ette kujutada, mis oleks Halles juhtunud, kui meil oleksid ameerikapärased relvaseadused,» sõnas ta. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles