Jeziidist Nobeli rahupreemia laureaat: Baghdadi surm ei taga õiglust (1)

BNS
Copy
Iraagi jeziid Nadia Murad
Iraagi jeziid Nadia Murad Foto: Philippe Lopez / AFP/SCANPIX

Nobeli rahupreemia jeziiditarist laureaat Nadia Murad ütles kolmapäeval, et äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liidri Abu Bakr al-Baghdadi tapmine ei ole rühmituse ohvrite jaoks õigluse jaluleseadmiseks piisav. 

«Me ei taha näha vaid ISISe Baghdadi kombel tapmist. Me tahame näha õiglust,» ütles Murad, kes oli 2014. aastal Iraagis kolm kuud ISi võitlejate seksiori. 

Ta ütles ÜRO peakorteris ajakirjanikele, et on rääkinud Baghdadi surmast mitme ISi terrori üle elanud jeziidiga. 

«Okei, see on ainult Baghdadi. Kuidas jääb kõigi ISISe võitlejatega? Nende käes on endiselt meie tüdrukud, lapsed. Mis saab nendest tuhandetest jätkuvalt kadunud jeziididest?» vahendas Murad ajakirjanikele nende mõtteid. 

«On tuhandeid Baghdadi-suguseid ISISe võitlejaid, kes on valmis tegema seda, mida tegi tema. Me tahame näha õigusemõistmist nende üle,» lausus jeziidi aktivist ISi teist nimekuju kasutades. 

25-aastane Murad pälvis Nobeli rahupreemia 2018. aastal koos Kongo arsti Denis Mukwegega, kes on ravinud üle kahekümne aasta Kongo Demokraatliku Vabariigi sõdivas idaosas vigastada saanud naisi.

Maailma 1,5 miljonist jeziidist elas enne 2014. aastat umbes 550 000 Iraagi põhjaosa äärealadel.

Džihadistide metsikused sundisid 360 000 jeziidi pagema Iraagi teistesse piirkondadesse, sealhulgas Kurdistani, kus nad elavad kipakates põgenikelaagrites.

Võimude andmeil röövis IS enam kui 6400 jeziidi ning vaid pooltel nendest õnnestus põgeneda või päästetud saada. Ülejäänute saatus on teadmata.

Umbes 100 000 neist pages välismaale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles