HRW: CIA toetusega üksused sooritavad Afganistanis sõjakuritegusid (2)

Copy
Helmandi provintsis vahistatud terrorikahtlusega isikud, kes kavandasid väidetavalt rünnakuid valitsusasutustele.
Helmandi provintsis vahistatud terrorikahtlusega isikud, kes kavandasid väidetavalt rünnakuid valitsusasutustele. Foto: WATAN YAR/EPA/SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) toetusega paramilitaarsed üksused on pannud Afganistanis toime seaduseväliseid tapmisi, rünnanud tervishoiuasutusi ning röövinud inimesi, selgub inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) värskest raportist.

HRW kutsus täna avaldatud raportis Afganistani võime üles saatma laiali kõiki valitsusmeelseid paramilitaarseid üksuseid, kes tegutsevad väljaspool tavapärast sõjaväe käsuahelat.

Lisaks nõudis HRW Afganistani valitsuselt kõikide riigi julgeolekujõudude kohta käivate süüdistuste erapooletut uurimist ning sõjakuritegude ja tõsiste rikkumiste toimepanijate vastutusele võtmist. Samuti märgiti raportis, et USA ja Afganistani valitsus peaksid tegema koostööd ja laskma sõjakuritegusid ja inimõiguste rikkumise süüdistusi uurida sõltumatutel ekspertidel.

Lisaks märgib HRW, et USA valitsus peaks uurima, kas rikkumistega on seotud USA personal, ning lõpetama tõsiste rikkumiste eest vastutavate Afganistani jõudude toetamise.

Afganistani sõjaväelane patrullimas Helmandi provintsis.
Afganistani sõjaväelane patrullimas Helmandi provintsis. Foto: WATAN YAR/EPA/SCANPIX

HRW dokumenteeris 2017. aasta lõpust 2019. aasta keskpaigani 14 juhtumit, kus CIA toetusega löögirühmad on pannud toime tõsiseid rikkumisi öiste reidide käigus. Näiteks tappis paramilitaarne üksus Paktia provintsis toimunud reidil 11 meest, kellest kaheksa oli usupüha ajaks koju naasnud.

Mõnel juhul pidasid rühmitused HRW sõnul inimesi kinni ega andnud nende perekondadele teada, kus neid hoitakse.

USA Luure Keskagentuur seadis HRW raporti kahtluse alla, öeldes, et paljud Afganistani erivägede vastu esitatud väited on tõenäoliselt väärad või liialdatud.

Afgaani julgeolekujõud.
Afgaani julgeolekujõud. Foto: JALIL REZAYEE/EPA/SCANPIX

«Seoses Talibani vastu operatsioonide võimendamisega on CIA lubanud Afganistani vägedel panna toime julmusi, muu hulgas õigusväliseid tapmisi ning röövimisi,» lausus raporti autor ja HRW Aasia osakonna kaasdirektor Patricia Gossman. «Juhtum juhtumi järel on need jõud lihtsalt tulistanud vahi all viibivaid inimesi ning allutanud terved kogukonnad öiste reidide ning õigustuseta õhurünnakute alla,» lisas ta.

Mitmel juhul on Talibani kontrollitud aladel toimunud reidide käigus kasutatud õhurünnakuid, mis on toonud kaasa ebaproportsionaalselt suure tsiviilohvrite hulga, väidab HRW.

Sel nädalal NATO avaldatud andmetest selgub, et USA korraldas septembris 1113 õhu- ja mürsurünnakut, mida on oluliselt rohkem kui möödunud kuudel. Rünnakute sagenemine on seotud USA ja Talibani kõneluste luhtumisega.

Talibani poliitilise tiiva juhid Moskvas kõnelustel.
Talibani poliitilise tiiva juhid Moskvas kõnelustel. Foto: ALEXANDER ZEMLIANITSENKO/AP/SCANPIX

CIA kõneisiku Timothy Barretti sõnul järgib agentuuri tegevus välismaal õiguslikke aluseid ja käib kindla järelevalve all. Barrett süüdistas Talibani valeinfo levitamises ning märkis, et nende üksuslased ei tegutse reeglite järgi.

«Erinevalt Talibanist on USA pühendunud seaduse järgimisele,» teatasid CIA ametnikud avalduses. «Me mõistame hukka illegaalsed tegevused ega ole teadlikult neis osalenud  ning jätkame pidevat tööd oma välispartneritega seaduslikkuse edendamiseks.»

Nõukogude ajast tegutsenud CIA-toetusega Afganistani sõjalistes jõududes nähakse kriitilise tähtsusega lüli võitluses Talibani ja äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Sellised paramilitaarsed üksused kuuluvad ametlikult Afganistani Riikliku Kaitsedirektoraadi alluvusse, kuid tegutsevad sageli peaaegu täiesti sõltumatult Afganistani võimudest. Üks HRWga rääkinud diplomaat viitas neile kui «surmarühmadele».

Sel kuul avaldatud ÜRO raporti kohaselt tapeti selle aasta juulist septembrini sõjalistes operatsioonides 1174 tsiviilisikut, 3139 tsiviilisikut said haavata. Tegu on 42 protsendi suuruse tõusuga eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles