Briti parlamendi värvikas spiiker lahkus ametist

Copy
Briti alamkoja spiiker John Bercow üliõpilaste küsimustele vastamas.
Briti alamkoja spiiker John Bercow üliõpilaste küsimustele vastamas. Foto: PA images/Scanpix

Kümme aastat Briti parlamendi alamkoja spiikri ametit pidanud, Brexiti-lahingute keskmesse sattunud ja eurooplaste seas hulga fänne leidnud John Bercow astus täna tagasi.

Üle kolme aasta parlamendis Brexiti-debatte juhtinud ja korda loonud Bercow oli Brexiti pooldajate silmis vihatud, kuid vastaste hulgas hinnatud.

Sõnaohtralt ning mahlakate väljenditega kokku hoidmata hüüdis alamkoja 157. spiiker rohkem kui 14 000 puhul: «Kord! Kord!»

Vastased heitsid Bercow'le ette pompöössust, üks seadusandja nimetas teda koguni «silmakirjalikuks kääbuseks», aga toetajate sõnul kindlustas ta parlamendiliikmetele õiguse valitsuselt aru pärida ja vastutust nõuda.

Üks Belgia leht nimetas Bercow'd asendamatuks ja Hollandi päevaleht De Volksrant kirjutas: «Ainus kord, mis Briti poliitikas neil rahutututel päevadel on, tuleb Bercow' suust.»

Mõlema suurema Briti erakonna juhid avaldasid Bercow'le austust kolmapäeval, kui ta juhatas viimast korda iganädalast peaministri parlamendi küsimustele vastamise istungit.

Konservatiiv Bercow on teatanud, et ei kandideeri 12. detsembri parlamendivalimistel.

Uus spiiker valitakse esmaspäeval. Kandidaate on üheksa, nende hulgas tema kolm asetäitjat ja endine leiboristide asejuht Harriet Harman.

Kihlveokontorites on enim panuseid tehtud esimesele asespiikrile Lindsay Hoyle'ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles