USA süüdistas Venemaad Tšiilis pingete õhutamises

Copy
Meeleavaldajad Tšiili pealinnas Santiagos 31. oktoobril.
Meeleavaldajad Tšiili pealinnas Santiagos 31. oktoobril. Foto: Martin Bernetti/AFP/Scanpix

USA süüdistas neljapäeval Venemaad automatiseeritud sotsiaalmeediakontode kasutamises pingete õhutamiseks Tšiilis, kus on alates oktoobri keskpaigast kestvates rahutustes surma saanud üle 20 inimese. 

Valge Maja vihjas välisele sekkumisele avalduses Ühendriikide presidendi Donald Trumpi telefonikõne kohta Tšiili riigipea Sebastián Piñeraga, kes otsustas kolmapäeval rahutuste tõttu novembri keskpaigas riigis toimuma pidanud Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) foorumi tippkohtumise ära jätta.  

«President Trump mõistis hukka välismaised jõupingutused õõnestada Tšiili institutsioone, demokraatiat või ühiskonda,» teatas Valge Maja. 

Anonüümsust palunud kõrge USA välisministeeriumi ametnik näitas näpuga Venemaale, süüdistades riiki debati kaaperdamises Tšiilis ja selle moonutamises sotsiaalmeedia kasutamise ja kuritarvitamise ehk trollimise teel. 

«Nad on püüdnud lahkhelisid külvata, konflikti õhutada ja käituda üldisemalt vastutustundliku demokraatliku debati rikkujana,» sõnas ametnik. 

Tema sõnul on Venemaa suurendanud Lõuna-Ameerikas oma mõju, millest väga väikest osa võib nimetada positiivseks. 

«Nad paistavad eelistavat lõhestatud piirkonda ja konfliktist kantud demokraatlikku debatti. See on kahetsusväärne,» lausus ametnik. 

Lõuna-Ameerikas on Venemaa ja USA eri meelt eelkõige Venezuela küsimuses. Moskva toetab Venezuela autoritaarset presidenti Nicolás Madurot ja Ühendriigid tema vastast, end ajutiseks riigipeaks kuulutanud parlamendi spiikrit Juan Guaidó'd. 

USA luureteenistused on süüdistanud Venemaad sotsiaalmeediatrollide kasutamises enne 2016. aasta presidendivalimisi, et aidata kallutada valimistulemust Trumpi kasuks. 

Oktoobri keskpaigas metroopiletite hinnatõusust vallandunud meeleavaldused on kasvanud Tšiilis ulatuslikeks protestideks sotsiaalse ja majandusliku ebavõrdsuse vastu. 

Piñera on teinud meeleavaldajate rahustamiseks ridamisi järeleandmisi, kuid protestid pole lõppenud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles