Austraalia peaminister lubas peatada «apokalüptilise kliimaaktivismi»

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison 9. oktoobril.
Austraalia peaminister Scott Morrison 9. oktoobril. Foto: JAMES GOURLEY/EPA/Scanpix

Söetööstust edendada otsustanud Austraalia valitsus ähvardas reedel määrata «apokalüptilise kliimaaktivismi» eest karmid karistused, sest ülemaailmsed kliimaprotestid on hakanud kimbutama riigi tulusat kaevandussektorit.

Peaminister Scott Morrison ütles Queenslandi osariigis kaevandusettevõttele, et valitsus püüab leida võimalust jõustada seadus aktivistide vastu, kes tegelevad «sekundaarse boikotiga» või püüavad survestada firmasid loobuma ärist kaevandustööstussektoriga.

«Me püüame välja töötada tõsised mehhanismid, mis keelustaksid selle iseka tegevuse, mis ohustab meie kaasmaalaste elatist,» ütles Morrison.

«Õigus protestida ei tähenda piiramatut voli paisata segi inimeste elu ja näidata üles lugupidamatust kaasmaalaste vastu,» lausus valitsusjuht. 

Morrisoni sõnavõtud on muutunud üha sõjakamaks pärast ootamatut valimisvõitu mais, mis näitas, et õnnemänguna tundunud tegevusluba hiiglaslikule uuele Queenslandi söekaevandusele tasus and ära.

Adani kaevandus on olnud juba pikka aega Austraalia kliimaaktivismi piksevarras ning keskkonnakaitsjad võtavad pidevalt sihikule ettevõtteid, mis firmaga äri ajavad.

Morrison ütles, et boikotile kutsuvad rühmitused on reetlik oht kogu Austraalia majandusele, kuid valitsus ei lase neil kontrollimatult tegutseda.

«On tekkinud uued ohud ressursisektorile,» hoiatas ta.

«Liikvele on läinud uus radikaalse aktivismi tõug. Tema toon on apokalüptiline. Kompromissi ta ei tunnista. Kõik või mitte midagi. Alternatiivsed vaated - pole lubatud,» ütles peaminister.

Morrisoni valitsus on järjekindlalt tagasi lükanud kõik soovitused astuda tõsiseid samme kasvuhoonegaaside emissiooni kärpimiseks. Tema kinnitusel täidab Austraalia ülemaailmsete kliimalepete eesmärgid oma kaevandussektorit kahjustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles