Siseminister: Itaalias ei ole migrantide invasiooni

Copy
Itaalia siseminister Luciana Lamorgese.
Itaalia siseminister Luciana Lamorgese. Foto: Zumapress/Scanpix

Itaalia uus siseminister Luciana Lamorgese kinnitab oma immigratsioonivastase eelkäija Matteo Salvini väiteid tagasi lükates, et mingit migrantide ja põgenike riikiinvasiooni ei ole.

Lamorgese ütles täna ajalehes Repubblica avaldatud usutluses, et sel aastal on Itaaliasse saabunud 9600 migranti ja asüülitaotlejat. 2018. aastal oli neid 22 000.

Ajaleht pöördus 66-aastase parteitu Lamorgese poole pärast seda, kui Salvini oli rääkinud Itaaliasse saabuvate migrantide arvu kolmekordistumisest ja nõudnud «invasiooni» peatamist.

«Minul sellist teavet ei ole. Meid ei ähvarda mingi invasioon,» ütles septembris ametisse astunud minister, kes kuulub uude, Viie Tähe Liikumise (M5S) ja vasaktsentristliku Demokraatliku Partei (PD) koalitsioonivalitsusse.

Lamorgese lükkas tagasi ka Salvini väited, et Rooma toob Saksamaale läinud migrandid lennukitega Itaaliasse tagasi. «Midagi ei ole veel otsustatud,» ütles ta.

Euroopa Liidu Dublini reeglid ütlevad, et migrant tulab asüülitaotluse tagasilükkamise korral saata tagasi riiki, mille kaudu ta EL-i sisenes.

Salvini paremäärmusliku Põhjaliiga ja M5S-i valitsus nõustus rohkem kui 2300 migrandi Itaaliasse tagasi saatmisega. Lamorgese sõnul on sel aastal ette nähtud 1351 «dublinlase» tagasisaatmine.

Siseminister tõi esile, et sel nädalal jõudis Sitsiiliasse 100 Vahemerelt päästetud migranti, kellest paljud on Prantsusmaa ja Saksamaa nõus vastu võtma.

Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Malta sõlmisid septembris kokkuleppe, mis peaks edasipidi hoidma ära olukorra, kus merelt päästetud paadipõgenikel tuleb oodata nädalaid päästelaevades maalelubamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles